Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Lager Tango

Image Hosted by ImageShack.us

U svibnju 1945. sovjetska je tajna služba otela četrnaestogodišnju Vjeru Sosnarovu s majkom i sestrom i prebacila ih u Sibir u gulag.
Nakon velikih peripetija obje su sestre, češke državljanke, vraćene u domovinu 1964. Majka je u međuvremenu umrla. U logoru.

Sosnarovoj je ovih dana definitivno odbijena financijska pomoć ('odšteta žrtvama komunizma') od čeških socijalnih službi, jerbo jedini papirnati dokaz svog devetnaestogodišnjeg gulagovanja koji Vjera posjeduje jest radna knjižica koju joj je izdao KGB pri deportaciji natrag u Čehoslovačku.

Češki birokrati naime, smatraju da onaj tko posjeduje radnu knjižicu nemere do pomoći. Sosnarova je tamo radila, a ne robovala. Drugim riječima, tko joj je kriv što je rudarila po rudnicima uranijuma kad radna knjižica tvrdi drugačije? U KGB dokumentu lijepo stoji da su se ona i sestra sunčale na krimskoj rivijeri. Jebeš svjedoke i milijune ostalih. Papir je papir.

Za razliku od češkog birokratskog horrora (pazite, nije bez vraga da je Kafka živio gdje je živio i pisao što je pisao), Fond njemačko-češkog obeštećenja uvažavao je svaki pojedinačni slučaj sa svim svojim specifičnostima i nije odjebavao ljude zato što im šefica računovodstva u Bergen Belsenu nije izdala ljubičasti formular s odgovarajućim pečatom, potpisom Rudolfa Hoessa u desnom kutu pri dnu stranice, plaćenim biljegom od 200 maraka i uplatnicom Poštanske banke Trećega Reicha.

Sličnu je sudbinu doživjela i udovica heroja Drugog svjetskog rata, legendarnog pilota Josefa Bryksa. Trudie Bryksova nemere dobiti mirovinu po pokojnom mužu zato što ovaj nije pilotirao kao običan vojnik već kao zapadnjački pilot-uznik iz komunističkog lagera, a s time današnji češki zakoni jednostavno ne računaju.

Srećom po Trudie, u njezin se slučaj uplela meni neobično mila ministrica obrane Vlasta Parkanova, odjebala pravnike vlastitog ministarstva i napisala dekret da se Bryksovoj isplati mirovina, jerbo "pravednost i etika stoje iznad paragrafa".

E, jedna je Vlasta... Al' od nje nema jata.


Post je objavljen 10.05.2008. u 00:04 sati.