Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tonca12

Marketing

Oliver Kahn (rođen 15. juna 1969. godine u Karlsruheu u Njemačkoj) je njemački nogometaš i jedan od najboljih golmana. Igra za Njemačku nacionalnu reprezentaciju (od 1995. godine) i za Bayern München (od 1994. godine). Neki od njegovih nadimaka su King Kahn ili Kahn, Titan.

Kahn je počeo svoju karijeru u ekipi Karlsruher SC, da bi 1994. godine došao u Bayern München, za sumu od 4,8 miliona DM, (današnjih 2,5 miliona eura), koja u ta vremena nije bila mala. Iako je zadobio povredu ligamenta već u sljedećoj sezoni, razvio se u jednog od najboljih golmana na svijetu.

2002. godine, osvojio je Adidasovu Zlatnu loptu za najboljeg igrača i Nagradu Yashin za najboljeg golmana Svjetskog prvnenstva 2002. godine. Branio je za svoju državu i na Europskom prvenstvu u nogometu 2000 i na Europskom prvenstvu u nogometu 2004.

On i njegova žena Simone su se razveli 2004. godine, nakon Oliverove ljubavne afere sa bivšom konobaricom Verenom Kerth; od tada su Kerth i on vezi.

Kahn je igrač koji žudi za perfekcijom i trenira fanatično, kao npr. Michael Jordan. On se uvijek bori za sve, i traži od sebe i svojih suigrača uvijek 100% napora. Na terenu on je karizmatična osoba, koja je uvijek dominantna, jer on upravlja često svojom odbranom i zastrašuje protivničke napadače. Kahn ima vrlo dobre reflekse, ne izbjegava sukobe za protivničkim igračima, i jeste vrlo dobar na golu.

Zbog njegove starosti (i nekih privatnih problema) njegov uspjeh je pomalo popustio. On je želio da ostane prvi golman njemačke reprezentacija tokom svjetskog prvenstva 2006. u njegovoj domovini Njemačkoj, i ako selektor Jurgen Klinsmann ponekad 'pušta Jens Lehmanna ili Timo Hildebranda da igraju umjesto njega,ali nije uspio. Kahn vjeruje, da može još barem tri do četri godini igrati u profesionalnom nogometu

Post je objavljen 07.05.2008. u 20:54 sati.