Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Saborski Odbor za obranu prihvatio godišnje izvješće o stanju u OS RH

Odbor za obranu Hrvatskog sabora prihvatio je godišnje Izviješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH s izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj koje je saborskom odboru predstavio ministar obrane Branko Vukelić.

Pod predsjedanjem predsjednika SDP-ovca Odbora Borisa Šprema, Odbor je na inicijativu oporbenih članova te uz suzdržanost vladajuće većine, donio i zaključak da će se u sljedećim godišnjim izvješćima detaljnije opisivati sve aktivnosti u obrambenom sustavu RH. Predstavivši izvješće, Vukelić je rekao da je 2007. bila godina velikih reformskih aktivnosti u OS RH koje su kulminirale nedavnim pozivom za punopravno članstvo u NATO savezu.

Prvi čovjek MORH-a je podsjetio i na započetu tehničku modernizaciju naših oružanih snaga poput nabave novih oklopnih vozila, školskih i protupožarnih zrakoplova te isporuke novih helikoptera iz Rusije. Naglasio je da stanje u obrambenom sustavu u RH zadovoljava i da taj sustav obavlja sve zadaće što se pred njega postavljaju.

U raspravi o izvješću iz redova oporbe naglašeno je da stanje u OS RH nije idealno, ali je zadovoljavajuće, te da je ovo izvješće u odnosu na prošlogodišnja manje detaljno i da nije na razini onih iz prethodnih godina.

Predloženo je da na sljedećim sjednicama Odbora bude nazočan i načelnik Glavnog stožera OS RH kako bi se što bolje stekao uvid u stanje obrambenog sustava. Ministar obrane Vukelić rekao je da ovo izvješće nije željelo ništa prikriti niti uljepšati dodavši da su sve sugestije dobrodošle. Naglasio je da su reformski procesi i dalje u tijeku kako bi se krajem 2009. brojčano stanje OS RH svelo na 16 tisuća djelatnih vojnih osoba i oko 1200 službenika i namještenika.

Post je objavljen 06.05.2008. u 15:33 sati.