Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/annapurna2

Marketing

O ekspediciji

ŠPORTSKO PENJAČKI KLUB, Ogulin
ORGANIZATOR EKSPEDICIJE „Annapurna II 2008“




Hrvati su kao deveti narod na svijetu, 1874. godine osnovali vlastito Hrvatsko planinarsko društvo (HPD), puno ranije od mnogih naroda koji imaju ne samo veće i više planine, već i dulju tradiciju njihovih obilazaka. HPD, kao i njegov današnji nasljednik Hrvatski planinarski savez (HPS), odigralo je značajnu ulogu u hrvatskoj znanosti, zaštiti prirode, športu i turizmu. Mnogi akademici, znanstvenici, rektori i sveučilišni profesori, bili su aktivni članovi hrvatske planinarske udruge, a nerijetko i njezini istaknuti dužnosnici.

Planinarska je organizacija podigla na stotine planinarskih kuća i skloništa, uredila i označila više tisuća kilometara planinarskih putova, a iz hrvatskog planinarstva je izronila i zanimljiva poučna književnost, koja predstavlja nimalo zanemariv doprinos hrvatskoj književnosti, objavljivanjem brojnih putopisa, stručnih knjiga, vodiča, zemljovida, te obilja fotodokumentacijskog materijala i publikacija. Glasilo «Hrvatski planinar» tiska se od 1898. godine i najstariji je hrvatski časopis koji još redovito izlazi, a predstavlja žarište planinarske književnosti u Hrvata.

Hrvatski planinarski savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora i prva hrvatska športska udruga primljena u neku svjetsku federaciju (UIAA – međunarodna udruga nacionalnih planinarskih saveza), još u rujnu 1991. godine.

Alpinizam i ekspedicije u svjetska velegorja djelatnosti su Hrvatskog planinarskog saveza u kojima su postignuti izuzetno kvalitetni rezultati. Gotovo da nema značajnijeg penjačkog područja na svijetu u kojem nije organizirana naša ekspedicija ili se na neki od tih vrhova nisu popeli hrvatski alpinisti. Mount Everest, K2, Kanchenjunga, Manaslu, Cho Oyu, svi ste najvjerojatnije čuli za uspjeh prve ženske ekspedicije sa čak pet djevojaka koje su se popele na vrh, Shisha Pangma osamtisućnjaci su u Himalaji i Karakorumu na kojima su bili naši penjači, kao i na najvišim vrhuncima Anda, planina Sjeverne Amerike, Oceanije, Afrike, Arktika i Antarktika.

ANNAPURNA II – CILJ ALPINISTIČKE EKSPEDICIJE:

Na visini od skoro osam tisuća metara gdje lete mlazni zrakoplovi, gdje je tlak zraka trostruko niži nego na morskoj površini, gdje ima samo 30 % kisika, gdje su temperature i do - 50şC, a vjetrovi pušu preko 200 km/h, ne može biti lako, potrebno je mnogo opreme te fizičke i psihičke spreme ali i financijskih sredstava da bi se ostvario konačni cilj- uspon na 7937 metara visok Annapurna II.
Prvi puta ljudi su se popeli na Annapurnu II 1960. godine, a sada je to cilj naše alpinističke ekspedicije u Himalaju, vrh koji skoro doseže magičnu brojku od osam tisuća metara.
Ekspedicija sastavljena od desetak članova Športskog Penjačkog Kluba i pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Ogulin te nekoliko članova drugih planinarskih društava pokušat će osvojiti taj vrh kojeg do sada nije osvojio niti jedan Hrvatski alpinist. Ekspedicija je planirana za kraj rujna 2008 u trajanju od 45 dana.





naslovna


Post je objavljen 12.09.2008. u 08:36 sati.