Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frankinsvijet

Marketing

DAN OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM

Pošto je danas dan osoba s cerebralnom paralizom imam potrebu pojasniti vam što je cerebralna paraliza. Prije nego što se Franka rodila ja stvarno nisam imala pojma što je to. Mislila sam da je to neka genetska bolest. Za sve vas koji još uvijek ne znate.
CEREBRALNA PARALIZA je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga. Pojam „ cerebralna“ odnosi se na mozak, a „ paraliza“ na poremećaj pokreta i položaja. Definicija i dijagnoza cerebralne paralize još su predmet mnogih rasprava. Predlaže se novi termin – centralni motorni deficit, vjerujući da je to bolje razumljiv termin. Cerebralna paraliza sveobuhvatan je naziv za različite poremećaje koji utječu na djetetovu sposobnost kretanja te držanja tijela i ravnoteže.
Uzrok ovih poremećaja ozljeda je mozga prije poroda, tijekom poroda ili tijekom prvih godina djetetovog života. Ozljeda ne oštećuje djetetove mišiće ili živce koji ih povezuju s leđnom moždinom, nego sposobnost mozga da kontrolira te mišiće.
Ovisno od položaja i ozbiljnosti ozljede mozga koja uzrokuje djetetove teškoće pri kretanju, ona može uzrokovati i druge probleme- poteškoće u razvoju, epileptične napade, poteškoće u govoru, poteškoće u učenju, probleme sluha ili vida.
Cerebralna paraliza ubraja se u razvojne teškoće jer utječe na način djetetova razvoja.

Ono što ja smatram jako bitnim je prihvaćanje roditelja dijagnoze jer se jedino tako možete maksimalno angažirati oko djeteta. Kad shvatite kako teče razvoj djeteta bitno je što prije se educirati kako što bolje i kvalitetnije vježbati s djetetom bez prisile i muke. Nabaviti adekvatne didaktičke igračke i pomagala. Biti pod stalnom pratnjom neke ustanove ali roditelj mora biti maksimalno uključen u tretman. Najviše možete napraviti baš VI svojim radom u djetetu poznatoj atmosferi , u svom domu.
Vi djetetu pružate toplinu i sigurnost.

Na današnji dan rođena je i jedna osoba posebno draga meni i mojoj obitelji, koja je uvijek uz nas i kad nam je dobro u životu i kad sve loše krene. Draga Zdravka želimo ti od srca sretan rođendan. Šteta je da na ovom svijetu nema više takvih osoba poput tebe. Velika pusa od obitelji Sučićkisskisskiss

Post je objavljen 05.05.2008. u 20:50 sati.