Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/symphonicallove

Marketing

Kurt Cobain...

Kurt Donald Cobain rođen je 20. veljače 1967. godine u gradiću Hoquaimu u američkoj državi Washington. Ubrzo se njegova obitelj preselila u Aberdeen, zaostali i depresivni gradić na sjeverozapadu SAD-a, u blizini Seattlea. Kurt je bio hiperaktivno dijete, pa su mu liječnici prepisivali lijekove za smirenje. Mnogi vjeruju da je to razlog njegove kasnije ovisnosti o heroinu.
Djetinjstvo mu je bilo sretno do osme godine, kada su mu se roditelji razveli i Kurt je bio prisiljen živjeti kod bake i djeda, a neko vrijeme bio je i beskućnik.
U srednjoj školi upoznao je Chrisa Novoselica, s kojim ga je povezala ljubav prema glazbi. Chris, čiji su roditelji podrijetlom iz Hrvatske, sada svoje ime piše drugačije- Krist). Zajedno su osnovali prvi bend, "Stiff Woodies", u kojem je Kurt svirao bubnjeve. Promijenili su mnoga imena bendu, kao i gitariste, dok napokon nije odlučeno da Cobain svira gitaru i pjeva. Pod novim imenom, "Skid Row", nastavljaju rad. Krajem 1986. godine, napušta ih bubnjar, a zamjenjuje ga Chad Channing.
Ime grupe mijenjalo se mnogo puta, sve dok 1989. godine Kurt nije smislio ono pravo- Nirvana. Sinulo mu je to pošto je na televiziji gledao dokumentarac o budizmu. U budističkoj filozofiji nirvana označava stanje najvećeg blaženstva, oslobođenja od svih životnih briga i težnji.
U lipnju 1989. godine, Nirvana je snimila prvi album "Bleach". Snimljen za nešto više od 600 dolara, taj album zahvaljujući čestim turnejama grupe postaje hit na studentskom radiju. Materijal prvijenca Nirvane bio je značajniji zbog gotovo manijakalne energije nego autorskih zgoditaka, no ipak je dao uspješne teme poput "About a girl"- koji je odsviran u suradnji s gitaristom Jasonom Evermanom.
Pjesma za pjesmom, koncert za koncertom i Nirvana postaje sve bolja...
Dvije godine poslije, 1991. godine dotadašnjeg bubnjara Chada Channinga zamjenjuje Dave Grohl, a Nirvana snima legendarni album "Nevermind". Pjesma "Smells like teen spirit" s tog albuma uskoro dospijeva na prvo mjesto top ljestvica i Kurt, Chris i Dave postaju velike zvijezde. "Nevermind" je imao iznimne melodije, inteligentne tekstove, jedinstven Cobainov gnjevni vokal i čvrste hard rock riffove te je bio prožet punk energijom. Ovakav uspjeh bio je iznenađenje, kako za glazbenu industriju, tako i za same članove grupe. Ubrzo će postati jasno da ni sam bend nije znao kako se nositi sa uspjehom. To je vrijeme možda bilo i najsretnije u Kurtovu životu. Glazba ga je ispunjavala, a upoznao je i svoju rodnu dušu- Courtney Love. Njih dvoje bili su istodobno i slični i potpuno različiti. Ona je bila problematična, divlja i neprilagođena osoba. Bila je vokal indie rock grupe "Hole". Kurt i Courtney vjenčali su se 24. veljače 1992. godine, a u kolovozu se rodila njihova kći Francis Bean.
Ubrzo nakon vjenčanja, počinju kružiti priče da je novopečeni bračni par ovisan o heroinu. Upravo u to doba, Kurt je hospitaliziran u Belfastu zbog kroničnih bolova u želucu. Zbog tih kroničnih bolova u želucu sve je češće posezao za narkoticima kako bi potisnuo bol. Objavljen je članak u kojem je pisalo da Courtney uzima drogu i tokom trudnoće što su Kurt i ona demantirali. Ubrzo nakon rođenja Francis, morali su se boriti sa socijalnom službom iz Los Angelesa koja će tvrditi da par nije sposoban odgajati dijete. No, Courtney i Kurt dobivaju parnicu.
1993. godine. Nirvana izdaje treći album, "In Utero". I ovaj album nije protekao bez problema. Cobain se 2. svibnja 1993. predozirao, ali događaj je zataškan. Sljedećega mjeseca Courtney je pozvala policiju, jer se Kurt zaključao u kupaonicu njihove kuće u Seattleu, prijeteći da će izvršiti samoubojstvo. Ubrzo će uslijediti još jedno, ponovno zataškano predoziranje. Album "In Utero" je zabilježio odlične kritike i prodaju, kao i prva mjesta na američkim i britanskim top listama.
Posljednji pravi koncert, Nirvana je održala u Ljubljani 27. veljače 1994. godine. Nakon koncerta, Kurt se pridružuje supruzi u Rimu. 4. ožujka je pokušao ponovno izvršiti samoubojstvo, ovaj put sa tabletama, ali nije uspio. Nakon hospitalizacije, vraća se u Seattle, narušenog psihičkog stanja te 18. ožujka ponovno pokušava izvršiti samoubojstvo. Nakon toga, na nagovor supruge, pristaje na liječenje u klinici za odvikavanje. No, već prvog travnja bježi iz klinike i vraća se u Seattle.
4. travnja 1994. godine počinio je ovoga puta uspješno samoubojstvo u svom domu. Samoubojstvo sačmaricom, glasilo je službeno izvješće policije.
Njegovo tijelo je 8. travnja pronašao električar koji je došao postaviti sigurnosni sistem. Policija je provalila u kuću i pronašla Kurtovo tijelo na podu, pušku koja je još uvijek bila uperena u bradu, a na stolu oproštajno pismo, napisano crvenom bojom. Svoje oproštajno pismo, Kurt je naslovio na Boddaha. Tako se zvao njegov izmišljeni prijatelj iz djetinjstva, osoba na koju se, barem u mašti, uvijek mogao osloniti.


Post je objavljen 04.05.2008. u 14:58 sati.