Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO preispituje svoju misiju na Kosovu

NATO je započeo preispitivanje svoje mirovne operacije na Kosovu kako bi odgovorio na razvoj situacije nakon proglašenja nezavisnosti, objavio je Bruxelles, a javlja beogradski B92.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai na konferenciji za novinare je rekao da su veleposlanici 26 zemalja Saveza donijeli odluku da se razmotri misija na Kosovu u kojoj sudjeluje 17.000 vojnika, kako bi je prilagodili razvoju situacije na terenu. James Appathurai je izjavio da će vojne vlasti, na osnovi utvrđenih političkih smjernica, pripremiti procjenu operativnoga plana uzimajući u obzir moguće nove zadatke.

Glasnogovornik NATO-a nije, međutim, precizirao koji bi to zadaci mogli biti, ali je rekao da će sve što će NATO raditi ostati u okviru mandata UN-a i da NATO neće ništa raditi bez pune suglasnosti 26 država članica Saveza. Izvori srbijanske novinske agencije Tanjug u NATO-u potvrdili su da bi jedan od glavnih ciljeva trebao biti obuka budućih kosovskih sigurnosnih snaga.

- Bez obzira što će ljudi pričati, na Kosovu će se i onako uspostaviti sigurnosne snage. Mi im želimo pomoći da se to učini na pravi, demokratski način, s primjerenom kontrolom i vrlo strogom selekcijom - izjavio je ovaj službenik Saveza.

- Revidirani operativni plan trebalo bi imati u vidu razvoj situacije na terenu na Kosovu - rekao je on i naveo da će se sve aktivnosti voditi u okviru mandata UN-a, uz nepristranost prema stranama i konsenzus među 26 država članica.

Nakon nekoliko mjeseci razmatranja, prijedlog revizije će biti predstavljen Sjevernoatlantskom vijeću koji će tada morati donijeti političku odluku o tome da li će i kako provesti predloženu reviziju.

Post je objavljen 02.05.2008. u 09:46 sati.