Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Licenciranje u graditeljstvu dovelo obrtnike u drugorazredni položaj

SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA OPĆINE PITOMAČA
Primjena Pravilnika o licenciranju u graditeljstvu za objekte iznad 400 četvornih metara, koji se primjenjuje od 1. travnja, dovela je obrtnike u graditeljstvu u drugorazredni položaj jer će ovisiti o milosti velikih tvrtki kod dobivanja poslova. Stoga će se potkraj ovog tjedna u Hrvatskoj obrtničkoj komori održati zajednički sastanak nekoliko cehova građevinara na kojemu će biti upozoreno na neodrživo stanje oko daljnje primjene spomenutog pravilnika, koji je prouzročio negativne posljedice kod obrtnika u graditeljstvu.


To je, uz ostalo, istaknuto na ovotjednoj skupštini Udruženja obrtnika općine Pitomača, na kojoj su njezin predsjednik Željko Palković, predsjednik Ceha građevinara Ivan Kostelac i Zlatko Štefanić upozorili na odgovornost Hrvatske obrtničke komore, koja je bila pasivna kod donošenja Pravilnika o licenciranju u graditeljstvu te kako problem stručnih kadrova u graditeljstvu nije od jučer, a to su znali i oni koji su donosili odluku o licencama. No, unatoč tome odluka je donesena, a njome su najviše pogođeni upravo obrtnici u graditeljstvu, njih više od 35.000 u Hrvatskoj.

- Nema obrtnika koji nema problema u odnosima s državom i njezinim zakonodavstvom, a jedino mi u plaćanju svojih obveza jamčimo svojom imovinom i nitko nas ne pita kakve će biti posljedice diskriminirajuće odluke o licencama za nas i radnike koje zapošljavamo - istaknuo je Zlatko Štefanić, obrtnik u graditeljstvu.

Udruženje obrtnika općine Pitomača u protekloj se godini, prema riječima njegova predsjednika Željka Palkovića, nastojalo afirmirati putem svojih sedam sekcija čiji su članovi izlagali na brojnim domaćim sajmovima, ali i u inozemstvu na poznatom Međunarodnom sajmu obrtništva u Munchenu.
- Obrtnici su organizirano sudjelovali i na brojnim stručnim skupovima i drugim manifestacijama. Bili su informirani o poticajnim mjerama za razvoj obrtništva, kreditnim linijama, promjenama u zakonodavstvu koje se tiču obrtništva, redovnim poslovanju, polaganju majstorskih ispita, ispita o stručnoj osposobljenosti, licenciranju, obrtničkoj kartici, a budući obrtnici informirani su o uvjetima i mogućnostima za otvaranje obrta. Uz to ostvarena je i uspješna suradnja s Područnom obrtničkom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, udruženjima obrtnika u Virovitici, Slatini i Orahovici, općinom Pitomača, Ispostavom ureda državne uprave u Pitomači, pitomačkom Srednjom školom i drugim institucijama važnim za obrtništvo - naglasio je predsjednik Palković, dodajući kako je na području pitomačke općine prošle godine bilo oko 200 obrtnika i kako je u ovoj godini bitno poboljšana naplata komorskog doprinosa u usporedbi s prethodnim razdobljem, ali da je i dalje nužna financijska pomoć HOK-a za rad i aktivnosti Udruženja obrtnika, te za sufinanciranje plaće profesionalnog tajnika, što je u mnogome pridonijelo dobrom radu u protekloj godini te da su stoga članovi pitomačkog Udruženja obrtnika zahvalni HOK-u.
Pitomački obrtnici sljedećeg tjedna sudjelovat će na Obrtničkim sportskim igrama Slavonije i Baranje u Požegi s muškom i ženskom ekipom, te na 1. obrtničkim sportskim igrama Hrvatske, što će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja u Trogiru.
M. B.
Virovitički list

Post je objavljen 01.05.2008. u 00:02 sati.