Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Cvrtila: Hrvatska jača svoj međunarodni položaj

Hrvatska je dobivanjem pozivnice za članstvo u NATO savezu na Sastanku na vrhu u Bukureštu ojačala svoj međunarodni položaj i učvrstila regionalnu poziciju, izjavio je u četvrtak na raspravi o pridruženju Hrvatske tom Savezu savjetnik predsjednika RH za obranu i profesor na Fakultetu političkih znanosti Vlatko Cvrtila.

Raspravu u Hrvatskom novinarskom društvu "Hrvatska i NATO - realnost i predrasude" vodio je novinar Dane Roško, uz sudjelovanje Cvrtile i Davora Domazeta Loše.

- NATO je globalno relevantni instrument, a pozivnicom za članstvo i budućim pridruženjem Savezu Hrvatska je ojačala svoj međunarodni položaj i regionalnu poziciju - rekao je Cvrtila.

Prema njegovim riječima, Hrvatska će, kao buduća članica, biti ravnopravan partner u odlučivanju o regionalnoj sigurnosti. Moramo znati da regionalna struktura još nije dovršena, dodao je Cvrtila, argumentirajući svoje stajalište o nužnosti pridruženja Hrvatske NATO-u.

Admiral Domazet je ustvrdio da je članstvo u NATO-u logičan slijed događaja i podsjetio da je Sjevernoatlantski savez već na istočnoj obali Crnog mora. Kao presudan trenutak nagloj potpori javnog mnijenja ulasku Hrvatske u NATO, sugovornici su istaknuli proglašenje kosovske nezavisnosti i reakcije Srbije na taj događaj.

- To je imalo izravan utjecaj na javnost u Hrvatskoj i njezinu percepciju regije kao okruženja koje još nije stabilizirano - zaključio je Cvrtila.

Post je objavljen 24.04.2008. u 21:56 sati.