Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kabulskeprice

Marketing

Adrese: kod smetlista desno

Kabul sa okolicom broji bijednih četiri do četiri i pol milijuna stanovnika. Većina živi u blatnim straćarama na periferiji grada. Neke od tih straćara nalaze se uz glavnu cestu, a do nekih vodi strmi puteljak u brdo na kojem se teško mogu mimoici dva odrasla čovjeka.

Photobucket

Nešto niže uz cestu, pored blatnih straćara, ima i mnogo improviziranih nastambi od kartona i odbaćenog kamenja, koje neka čudnovata sivkasta smjesa drži na okupu. Beskućnici grade ove vrste nastambi na svakom koraku, kako bi imali mjesto gdje mogu popiti čaj i ispružiti noge za poslijepodnevni drijemež.

Nasa kuća nalazi se u naselju pod brdom, Bagh Balla (visoki vrtovi). Kuće su tu uglavnom blatne, ali ih ima nekoliko novijih, sagrađenih od prave cigle. Na fasadama mnogih kuća naljepljene su keramičke pločice, koje kućama daju raskošan izgled. Unutrašnjost ovih kuća cesto neodražava lusuzni izgled fasade: krovovi su loši, pločice propuštaju vodu, te plafoni otpadaju i zimi i u proljeće zbog najmanje kapi kiše. Mnogobrojne bube, škorpione, pauke i žohare, necemo ni spominjati. Ove napasti i kroz mramorom popločanu fasadu nađu put u unutrašnjost kuće

Glavna cesta nas vodi dalje do naselja Karte Parwan, tu su kuće slične onima iz našeg naselja, ali zbog blizine glavne caste tu je i jako mnogo dućana. Uglavnom su uz ulicu krojačke radnje. Karte Parwan je poznat po odlicnim krojačima. Karte Parwan je poznat i po velikom kinu u kojem već dvije godine igra jedan te isti film. Tu je i nadaleko poznata Hakimi kemijska čistionica, koja mi je nedavno izgubila omiljenu zimsku jaknu.

Ako nastavljate vožnju niz gorespomentu glavnu ulicu doći ćete do naselja Sahre Naw, po naški Novi grad. Novi grad je poznat po hotelima, restoranima i velikom parku. U ovom naselju uglavnom obitavaju stranci. Puno je prosjaka i prodavaonica mješovitom robom, koje su do tri puta skuplje nego u našem naselju pod brdom.

Kada se skrene desno na kruznom toku kod Safi landmark hotela, dođete do najluskuznijeg, najskupljeg, najelitnijeh i najboljeg naselja u cijelom gradu Wazir akhbar Khan. To je naselje ambasada, skupocjenih vila, restorana za strance... U tom naselju je i „baza“ Crvenog kriza koja se sastoji od nekoliko ogromnih vila, koje povezuju kroz nekadasnje dvorišne zidove, probijena vrata.

Ono što je zajedničko svim ovim naseljima, pa i naseljima Hair khana, Qalla e Fatullah, Taimani i ostalim je da nemaju adrese. Ulice nemaju ime, kuce nemaju broja. Posebno teško je objasniti prijateljima koje si pozvao u posjetu kako i gdje da nađu našu udaljenu rezidenciju. Dodatnu otežavajucu okolnost čini i činjenica da smo se preselili vec treći put.
Nasa prva adresa je bila: Karte Parwan, kod baharistani kina skreneš desno do džamije. Iza džamije skreneš desno, a na vrhu ulice lijevo, prema Massoudovoj (Masudovoj) kući. Nasa kuća je druga sa žutim vratima. Vjerovali ili ne, na ovu adresu su nam dolazili ne samo gosti nego i računi.

Nasa druga adresa bila je slična: Karte Parwan, jednu ulicu prije baharistani kina skreneš desno. Kad dodjes do smetlišta gdje pasu koze, skreneš lijevo. Ides ravno prema Massoudovoj kuci. Nasa kuća je prva sa žutim vratima.
Kada smo se treći put preselili postalo je teško: Ides onom cestom prema hotelu Interconti. Na kružnom toku ne ides uzbrdo nego skreneš desno prema Karimi marketu. Kada dođeš do Karimija, ideš ravno do džamije.

Tu je raskrižje. Ideš uzbrdo do kuće Generala Fahima. Na desnoj strani vidjet ćes kuću sa ogradom od plavog stakla. Iza te kuće skreneš desno. Na vrhu ulice skreneš lijevo i kada vidis na uglu ogromnu kućerinu sa zlatnim lavovima na terasi i broncanim orlom na krovu, skreneš desno prije te kuće i voziš se do prvih svijetlozelenih vrata sa zlatnim šiljcima. Ako dodjes do smetlišta vrati se nekoliko metara nazad i nazovi telefonom pa ćemo mi izaći na ulicu.

Dobro nam došli!


Post je objavljen 24.04.2008. u 10:18 sati.