Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosizd

Marketing

PROJEKT OSOBNOG ASISTENTA



Dana 19.04.2008. u Udruzi Tjelesnih Invalida-Zadar, predstavnici Zajednice Saveza Osoba s Invaliditetom Hrvatske (dr. Zorislav Bobuš, dipl.ing. Marica Mirić, g-đa Mandica Knežević) održali su za korisnike osobnog asistenta i za osobne asistente obuku o NEOVISNOM ŽIVLJENJU tj. o samom projektu Osobnog Asistenta (u daljnjem tekstu koristim skraćenicu OA).
Projekt OA je u Republici Hrvatskoj u potpunosti zaživio te danas 176 osoba koristi usluge OA.
No, za one koji nisu upoznati s ovom mogućnosti koju imaju osobe s invaliditetom, u nekoliko rečenica reći ću ono što smatram da je bitno kod OA:
1. Tko je OA, a tko KOA(korisnik) i u kakvom su odnosu?
* Korisnik OA je osoba s invaliditetom; s jednim ili više oštećenja, koja samostalno ne može obavljati osnovne fiziološke i ostale dnevne potrebe.
* Osobni asistent je osoba koja osobi s invaliditetom pruža OSOBNU pomoć za one poslove koje sama OSI u svakodnevnom životu ne može obaviti. Dakle, OA su „ruke i noge“ osobe s invaliditetom. Osobna asistencija je usluga koja mora biti plaćena (OA dobiva 25, ookn/h dok OA državu košta cca 50,ookn).
Osoba s invaliditetom je POSLODAVAC OA.
2. Tko ima pravo na OA?
• osobe oboljele od mišićne distrofije
• osoba s tetraplegijom
• osoba s cerebralnom paralizom
• osobe s multiplom sklerozom tj:

Sve one osobe s invaliditetom od 18-65 godina koje imaju potrebu za pomoći kod temeljnih potreba svakodnevnog življenja.

3. VAŽNE NAPOMENE:

• OA ne smije biti član obitelji (osim u iznimnim situacijama).
• OA su nezaposlene osobe i studenti.(ne smiju biti ni umirovljenici).
• KOA koristi usluge OA 80h mjesečno i sam KOA određuje kada, kako i na što će „utrošiti“ te sate.

Sve osobe s invaliditetom zainteresirane za pomoć OA javljaju se Udrugu kojoj pripadaju prema svom invaliditetu te ako zadovoljavaju kriterije (između ostalog popunjava se Barthelov indeks), potpisuju Ugovor sa Udrugom te postaju Poslodavci Osobnim Asistentima kojeg su ili sami pronašli ili im Udruga pronađe adekvatnu osobu.
Preporuka je da sama osoba s invaliditetom pronađe svog OA koji će mu najbolje odgovarati jer ipak to mora biti osoba od povjerenja koja Ti ulazi u kuću kao novi član obitelji.


p.s. Ja sam dala svoje kratko viđenje OA i onih stvari koje su po meni najvažnije da bi se stekao nekakav dojam samog pojma OA. Priznajem da sam mogla samo kopi-pejstat nekakav tekst sa neta o OA, ali u mnoštvu tekstova čitač se samo izgubi i stekne krivi dojam da je OA komplicirana stvar.


Post je objavljen 21.04.2008. u 12:50 sati.