Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

BiH: Odluka NATO-a nije kurtuazna gesta, već potvrda reformi

Zamjenik ministra obrane BiH i predsjednik Koordinacijsog tima za suradnju s NATO-om Igor Crnadak izjavio je da odluka Saveza da BiH ponudi jačanje odnosa nije kurtoana gesta, već potvrda dobrih rezultata u procesu reforme obrane, ali i drugim sektorima.

- Alternativa euroatlantskim integracijama za BiH ne postoji, jer neutralnost podrazmijeva ekonomsku stabilnost, a priključenje NATO-u znači dugoročnu stabilnost i mir za sve građane i narode BiH", rekao je Crnadak u emisiji Radija RS-a.

Odluku NATO-a na posljednjem Sastanku u Bukureštu kada je u pitanju BiH, zamjenik ministra obrane BiH označava kao formalan politički korak k punopravnom članstvu. Crnadak dodaje i da obaveze sadržane u individualnom partnerskom akcijskom planu BiH kontinuirano provodi i da će naša zemlja dobiti zeleno svjetlo za završne pripreme za članstvo već na sljedećem sammitu 2009. godine.

Naglasio je i da, pored opredijeljenosti državnih i entitetskih institucija i političkih krugova za pridruživanje euroatlantskim integracijma, slijedi period žestokog sučeljavanja argumenata - za i protiv pridruživanja Savezu.

- Svi oni koji govore o tome da ne treba ići tim putem, trebaju ponuditi alternativu. Najčešće se spominje nekakva neutralnost. Nažalost, mi nismo ekonomski i demokratski razvijeni ni blizu poput Švicarske, Finske, koja vrlo jasno kaže da će surađivati u Partnerstvu za mir i neće ući u NATO - rekao je Crnadak.

Na tvrdnju da će članstvo koštati bh. građane, Crnadak je rekao da će participacija mjerena brojem stanovnika i bruto nacionalnim dohotkom biti minimalna. Dodao je i da su netočne priče da ćr bh. građani, kada su u pitanju najteže misije u svijetu, biti topovsko meso.

Najavio je i da će se u sljedeća dva mjeseca u BiH povesti sveobuhvatno ispitivanje javnog mnijenja o priključivanju Savezu.

Post je objavljen 19.04.2008. u 19:24 sati.