Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Njemačka i UN pozvale Grčku na kompromis oko imena Makedonije

Njemački predsjednik Horst Koehler podupro je u četvrtak u Skoplju napore Makedonije za ulaskom u NATO savez i Europsku uniju i pozvao Grčku da sa susjednom zemljom postigne kompromis u sporu oko imena.

Grčka je kao članica NATO saveza, koji svoje odluke donosi jednoglasno, na Sastanka na vrhu u Bukureštu prije dva tjedna blokirala pozivnicu za članstvo Makedoniji optužujući je za teritorijalne pretenzije jer se koristi imenom sjeverne grčke pokrajine.

- Predsjedniku Crvenkovskom još jednom sam naglasio da je Njemačka ozbiljna u potpori da se pitanje imena riješi što prije - rekao je Koehler za službenog posjeta Skoplju, a nakon razgovora s domaćinom Brankom Crvenkovskim.

U Skoplje će danas doputovati i izaslanik Ujedinjenih naroda Matthew Nimetz sa zadaćom posredovanja u pregovorima, te će nakon Skoplja sutra otputovati u Atenu. Njemačka žali što Makedonija nije dobila pozivnicu za NATO, rekao je Koehler i pozvao Atenu da pokaže spremnost za kompromis.

Predsjednik Crvenkovski rekao je pak da da je Makedonija i uz privremene izbore, koji su zakazani za 1. lipnja, spremna sudjelovati u pregovorima sa Grčkom u pronalaženju kompromisnog rješenja oko imena, ali nije spremna prihvatiti ničiji diktat.

Neuspjeh na summitu NATO-u pogoršao je političku krizu u Makedoniji što je pridonijelo raspisivanju prijevremenih izbora.

Post je objavljen 17.04.2008. u 15:51 sati.