Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potravljeselo

Marketing

Oko Bičin` grada

Image Hosted by ImageShack.us

Ovi dio sela manje mećen na stranice bloga jer mi je ovi dio malo podalje.
Ovde, oko Bičina grada (kula Potravnik) smistili su se dični plemići i kovači Kotromanovići, te Tadići, pa malo dalje Glavinići, Rožići i Glavurdići...Ova slika sve to ne hvata, na žalost...

Rič-dvi o Kotromanovićima:

Kotromanovići kao izbjeglice ispred Turaka, tada najmoćnije sile u Europi, naselili su se u Potravlju i tu našli svoje stalno obitavalište. Oni posjeduju ispravne listine o svom plemićkom porijeklu. Tu su utisnuti i pečati Stjepana Kotromanića.

Image Hosted by ImageShack.us
STJEPAN II KOTROMANIĆ: Ban bosanski, vladao je od 1322. do 1353. godine i za njegovo vrijeme Bosna se prilicno prosirila. Prvi je, vec 1326. godine osvajanjem knezevine Hum, povezao Bosnu i Hercegovinu u teritorijalnu cjelinu "od Une do Drine i od mora doSave". Sklopio je znacajne ugovore s Dubrovnikom i Mlecima, dobro se slagao i sa ugarskim kraljem. Po njegovu dogovoru s generalom Franjevackog reda Gerardom Odonisom osnovana je 1340. Vikarija bosanskih franjevaca. Stjepan II Kotromanic pokopan je u franjevackom samostanu u Visokom 1353. godine, a iza njega je ostala bosanska drzava nezavisna, jaka i mocna, najvise zahvaljujuci znatnom razvoju rudarstva (bakar, srebro, olovo, zlato).

P.S.
Našem župniku, ovim putem želim što brže ozdravljenje i izlazak iz bolnice!

Post je objavljen 13.04.2008. u 21:21 sati.