Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sveisvastaiostalo

Marketing

KLINIKA ZA AUTE Bitan dio ovjesa su opruge


Jeste li znali ? Vijek opruga - oko 140 tisuća kilometara !



Opruge kao element ovjesa vrlo su često zanemarivane, a i njihova uloga nije prečesto objašnjavana, stoga sam odlučio malo pisati o tome.
Opruga je smještena u području ovjesa.

Najčešće je spiralnog oblika ili lisnata, a kod nekih proizvođača vozila primjenjuje se torziona opruga. Uloga svih nabrojenih opruga je istovjetna. Njezina osnovna zadaća je da održava relativnu visinu karoserije u odnosu na podlogu, tj. nosi masu vozila. Ispravna opruga davat će veliku udobnost u vožnji, aktivno doprinositi samoj sigurnosti vožnje te omogućiti dobro ponašanje vozila u zavoju.

U praksi se često nailazi na istrošene opruge, tzv. "sjele" opruge. Opruga "sjeda" uslijed zamora materijala same opruge koji je nastao zbog prekoračenog roka uporabe. Samim skraćivanjem opruge mijenja se odnos sila unutar opruge te se neravnomjerno opterećuju svi ostali elementi ovjesa.

Izravna posljedica bit će neudobnost, smanjena sigurnost u vožnji te nastanak oštećenja na ostalim dijelovima ovjesa. Optimalni je životni vijek opruga oko 140.000 km, nakon čega bi ih trebalo prekontrolirati i najvjerojatnije zamijeniti.

Zato šoferi POZOR ! Ako vozite više od tih predviđenih 140.000 km na istim oprugama, uputite se u servis i skontrolirajte opruge. Naime, radi se o vaši sigurnosti u vožnji, a više slučajeva o sigurnosti i ostalih sudionika u prometu.



Post je objavljen 13.04.2008. u 18:24 sati.