Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Građani pozitivno ocijenili pozivnicu za NATO i posjet Busha

Više od tri četvrtine hrvatskih građana smatra prošlotjedni posjet predsjednika SAD-a Georga W. Busha pozitivnim događajem, pokazalo je istraživanje agencije Puls.

Izrazito pozitivnim Bushov posjet smatra 28 posto građana, dok je za njih 49 posto to uglavnom pozitivan događaj. Tek desetina ispitanika misli da je dolazak prvog čovjeka najveće svjetske sile negativan događaj (uglavnom negativan za njih 6 posto, a izrazito negativan za 4 posto).

Građani su slično raspoloženi i po pitanju pozivnice za članstvo u NATO-u, koju je Hrvatska dobila prošlog tjedna na summitu saveza u Bukureštu. Za 70 posto građana to je pozitivan, a za 14 posto njih negativan događaj.

Izrazito pozitivnim smatra ga 22 posto ispitanika, a uglavnom pozitivnim njih 48 posto. Devet posto ispitanika ocjenjuje pozivnicu za NATO uglavnom negativnim, a pet posto izrazito negativnim događajem. Dobivanje pozivnice najbolje su prihvatili građani Zagreba i okolice.

Velika većina onih za koje je dobivanje pozivnice pozitivan događaj smatra da Hrvatska treba prihvatiti tu pozivnicu i postati članica Sjevernoatlantskog saveza. Takvih je oko 62 posto, što je neznatno manje u odnosu na istraživanje provedeno krajem veljače, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i nereda u Beogradu.

Prihvaćanju pozivnice za članstvo u NATO-u protivi se oko 20 posto građana, a definirano mišljenje o tom pitanju nema čak njih 18 posto. Podršku za ulazak u NATO češće izražavaju muškarci, osobe s višim ili visokim obrazovanjem, osobe iz urbanih krajeva te ispitanici iz Zagreba i okolice.

Istraživanje je provedeno telefonskom anketom od 4. do 6. travnja na nacionalno reprezentativnom uzorku 1.000 punoljetnih ispitanika. Uzorak je dvoetapno stratificiran prema regiji i veličini naselja. Pogreška je +/- 3,2 posto.

Post je objavljen 12.04.2008. u 12:16 sati.