Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Alkalaj: Intenzivan dijalog s NATO savezom priznanje je za BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj smatra da je nedavni poziv za Intenzivirani dijalog kojeg je NATO uputio BiH na prošlotjednom sammitu u Bukureštu predstavlja priznanje Bosni i Hercegovini za uložene napore na svom putu prema euroatlantskim integracijama.

- Članice NATO-a su procijenile da se proces reformi obrane u BiH odvija na zadovoljavajući način, čak i brže od predviđene brzine. Iz toga razloga u cilju daljeg poticaja tih reformi NATO je odlučio da svojim intenzivnijim zalaganjem ubrza provođenje, već sada izuzetno uspješnih procesa reforme OSBiH i sektora obrane. Činjenica da su sve novoprimljene zemlje EU prethodno postale članice NATO-a dovoljno govori o tome koliki je značaj odnosa BiH sa NATO-om. BiH nezaustavljivo ide prema punopravnom članstvu u NATO-u, a potom i u EU. Zato intenzivirani dijalog sa NATO-om znači da je BiH postala jedna od zemalja, nečlanica NATO-a, čija je sigurnost i stabilnost jedan od prioriteta sigurnosne politike NATO-a u jugoistočnoj Europi - stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Sljedećih godinu dana BiH vlasti trebaju ispuniti uvjete NATO-a i dostići intenzitet provođenja reforme obrane koji će osigurati posljednji korak u procesu reformi obrane, a to je status kandidata za punopravno članstvo u NATO-u, smatraju u bh. MVP-u.

Sa ovim novim statusom BiH je velikim dijelom već ušla u NATO obitelj, odnosno kao država je mnogo sigurnija i zaštićenija kako od regionalnih izazova tako i od globalnih prijetnji. Značaj punopravnog članstva BiH u NATO-u, kao jedne od manjih zemalja, je razumljiv tek kada se uzme u obzir primjena mehanizma kolektivne obrane koji obvezuje sve članice NATO-a na zajedničku obranu, ukoliko jedna od članica bude napadnuta ili bude izložena prijetnjama po njenu sigurnost.

- Ovaj princip kombinira i objedinjuje resurse svih članica i značajno smanjuje troškove individualnih zemalja koje bi inače morale samostalno financirati cjeloviti sistem obrane. Manjim zemljama, poput BiH, ostvarivanje punopravnog članstva u NATO-u ostavlja mogućnost da se proračunska sredstva, koja bi inače bila potrošena na jačanje vojnih kapaciteta, preusmjere na resore zdravstva, obrazovanja i slično -priopćeno je iz Kabineta ministra vanjskih poslova BiH.

Post je objavljen 10.04.2008. u 20:40 sati.