Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO pozvao Hrvatsku na otvaranje pristupnih pregovora

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer poslao je pisma ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Albanije u kojima formalno poziva obje zemlje da započnu pristupne pregovore za ulazak u Savez, rekao je u jučer glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

"Glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer upravo je prije nekoliko minuta poslao pisma ministrima vanjskih poslova dviju zemalja kako bi od njih zatražio da pošalju izaslanstvo u Bruxelles kako bi se otvorili pristupni pregovori", rekao je Appathurai na konferenciji za novinare u srijedu poslije podne.

U NATO-u očekuju da će Hrvatska i Albanija moći kao članice sudjelovati na sljedećem summitu NATO-a u proljeće 2009. u Strasbourgu i Kehlu. Appathurai ističe da će to ovisiti o brzini ratifikacije u zemljama članicama i da nema jamstava da će to biti dovršeno do sljedećeg summita.

Čelnici NATO-a donijeli su 3. travnja na summitu u Bukureštu odluku da pozovu Hrvatsku i Albaniju da otpočnu pregovore o članstvo u Savezu.

Pregovori se održavaju na dva sastanka u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, na kojima će se okupiti stručnjaci NATO-a i predstavnici hrvatske vlade i trebali bi završiti za nekoliko tjedana. Rezultat tih razgovora je utvrđeni vremenski raspored dovršetka potrebnih reformi. Tijekom tih pregovora predstavnici pozvane zemlje službeno potvrde svoju volju da prihvaćaju obveze koje proizlaze iz Washingtonskog ugovora, kojim je utemeljen NATO.

Na prvom sastanku se razgovara o političkim i vojnim pitanjima, odnosno o tome jesu li ispunjeni traženi uvjeti za pristupanje NATO-u. Drugi je posvećen više tehničkim pitanjima - resursima, sigurnosnim i pravnim pitanjima te doprinosu koji će zemlja uplaćivati u zajednički proračun NATO-a. Veličina doprinosa određuje se prema gospodarskoj snazi svake zemlje. Zemlje članice u zajedničku blagajnu NATO-a uplaćuju oko 0,5 posto svog vojnog proračuna. Prema procjenama, Hrvatska bi trebala uplaćivati oko tri milijuna eura godišnje u NATO-ov proračun.

Post je objavljen 10.04.2008. u 12:09 sati.