Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Alter-NATO-r? Alternativa bez alternative!?

Kada se raspravlja o ulasku Hrvatske u NATO, često se spominje pitanje: Da li Hrvatska ima alternativu? Na to pitanje pokušala je odgovoriti udruga građana Centar za mirovne studije (CMS). CMS je u dokumentu pod nazivom "Platforma za izgradnju mira kao alternativa priključenju RH NATO savezu", odnosno poznatiji kao "Alter-NATO-r" pokušao pružiti alternativu članstvu u NATO-u. Međutim, taj dokument je od samog objavljivanja osporavan od strane stručnjaka, iako veća analiza do sad nije nigdje objavljena.

Analizu "Platforme za izgradnju mira kao alternative priključenja RH NATO savezu" napravili su članovi Odbora mladih Atlantskog vijeća Hrvatske, odnosno Darjan Perić i Maja Horvat sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Analiza pod nazivom "Alter-NATO-r?; alternativa bez alternative" u cijelosti se može pročitati na stranicama Organizacije za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA).

Analiza CMS-ovog dokumenta Alter-NATO-r završava sa zaključkom: "Autori ove analize, iako i sami svjesni manjka analitičkog promišljanja prije donošenja odluka u RH, ali često i neadekvatnog prezentiranja dobro promišljenih odluka, želju o intenzivnijem raspravljanju kroz formu alternativa ne mogu lišiti određenih principa. Upravo zato, smatramo da se tom željom CMS-a iscrpljuje domet njihova programa, koji sadržajno nije uspio ponuditi realnu alternativu te koji je u mnogo navrata kretao od netočnih ili nepotpunih tvrdnji. Čitav pokušaj može se jedino promatrati kao opravdana kritika procesa donošenja odluka u RH, ali što u ovom kontekstu ima sekundarnu važnost obzirom na početnu temu."

Analizu "Alter-NATO-r?; alternativa bez alternative" u cijelosti pročitajte ovdje.

Post je objavljen 09.04.2008. u 14:34 sati.