Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Emisija o grungeu - epizoda 6

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz

Kurt Cobain rodio se 20 veljače 1967 godine u Aberdeenu.
U sedmoj godini roditelji mu se rastaju. To će, prema Cobainovim riječima, negativno utjecati na njegov život, jer počinje osjećati sram prema svojim prijateljima koji imaju normalne obitelji. Stoga se počinje povlačiti u sebe, a dio njegove kasnije pobune protiv društva, djelom je uzrokovan nezadovoljstvom s gubitkom obitelji.
Za 14 rođendan od ujaka dobiva električnu gitaru, a jedna od prvih stvari koje je naučio svirati bila je Back in Black od AC/DC-a.
Svojevoljno se distancira od svih tzv. popularnih školskih faca i prijateljuje s odbačenima. Tako da mu je jedan od najbližih prijatelja bio homoseksualac, kojeg su često zlostavljale školske kolege. Također je prihvatio etiketu homoseksualca, iako to nije bio, samo kako bi naljutio školske homofobe.
Njegujući svoju različitost od «rednek» okoline, Cobain je počeo odlaziti na punk koncerte u Seatlle, a postepeno se sprijateljuje s bendom The Melvins čijim probama redovito nazoči.
U to vrijeme upoznaje Krista Novoselicha, s kojim je djelio muzički ukus prema punk rocku.
Nirvanu fomiraju 1987. godine nakon što je Novoselicu Cobain dao demo snimku svog benda Fecal Maters, kamo su svirali i Buzz Osbourne i Dale Grover članovi Melvinsa.
Ime Nirvana uzimaju prema religijskom TV showu kojeg je Cobain redovito pratio.
Ipak, Cobain napušta školu, a majka mu postavlja ultimatum, ili posao ili letiš iz kuće, kako nije našao posao, mama ga je izbacila iz kuće.
Tada, prema Cobainovoj priči, koju mnogi pa i Novoselic osporavaju, počinje spavati ispod mosta riječe Wishkah, što ga je kasnije inspiriralo za pjesmu Something in the way.
Cobain sve više počinje posjećivati rock koncerte u sveučilišnom gradiću Olimpya, gdje upoznaje djevojku Tracy Marander.
Njegova veza s njom, inspirirat će ga za pjesmu About a Girl. Sam naslov za pjesmu nastao je za vrijeme snimanja kada su ga članovi benda upitali o čemu je pjesma, on je odgovorio ; O djevojci.
Ta pjesma se našla na njihovom prvom albumu Bleach.

Pjesma: About a Girl



No prije samog albuma, prva Nirvanina snimka bio je singl Love Buzz/Big Cheese. Love Buzz je inače pjesma Nizozemskog rock benda Shocking blue s njihovog drugog albuma At home izašlog 1969. godine. Oni su nastali 1967. u Haagu, a raspali su se 1974. godine.

Pjesma: Love Buzz



Iako potpisuju za Gefeen records bend živi u potpunom siromaštvu. No sve će se to promijeniti izlaskom Neverminda.
Popularnosti je doprinjeo i singl Smells Like Teen Spirit.
Inače ta pjesma je inspirirana grafitom «Kurt smells like teen spirit» kojeg je na zidu Cobainove sobe napisala njegova prijateljica i pjevačica benda Bikini Kill, Kathleen Hanah.
Kurt je smatrao da ta poruka ima političko, odnosno revolucionarno značenje, no Hanah je zapravo mislila da Cobain zaudara po parfemu imena Teen Spirit kojeg je nosila njegova tadašnja djevojka Tobi Vail.
A muzički, Smells Like Teen Spirit je Kurtov pokušaj komponiranja stvari koja će što više ličiti na Pixiese, budući je on bio potpuno fasciniran tim bendom.
Nirvanu na turnejama počinje primjećivati sve veći broj obožavatelja.Ipak, Cobain nije bio spreman na toliku slavu. Kako bi ublažio pritisak slave i kako bi se rješio bolova u želucu počinje sve više konzumirati heroin.
Za vrijeme snimanja Neverminda započinje i vezu s Courtney Love, koja je bacila oko na njega još 1989. godine prilikom zajedničkog nastupa njihovih sastava, Nirvane i Holea. Žene se 24. veljače 1992. na Hawajima, Cortney rađa Frances Bean 18. kolovoza iste godine. Prema Cobainovom priznanju njihova veza je bila oličenje tvz. buntovničke rock ljubavi, sa spontanim seksom po ulici i drogiranjem.

Pjesma: Territorial pissings



Na vrhuncu slave bend se odlučuje izdati album Icesticide koji je kolekcija njihovih singlova i demo snimka, a Cobain je sam napravio crtež za omot. Album zaključuje pjesma Aneurysm koja je prema BBC-evoj anketi proglašena trećom najboljm Nirvaninom pjesmom, iza Smells Like Teen Spirit i Heart Shaped Box. Osim Nirvaninih pjesmi na njemu se nalaze obrade grupe Devo- stvar Turnaround i grupe Vaselines – pjesme Molly's lips i Son of a Gun.

Pjesma: Aneurysm



Ipak, Nirvana će izdati samo još jedan album In Utero koji izlazi 21. rujna 1993. godine. Već i površnim slušanjem albuma, vidi se Cobainovo poniranje u ovisnost i nezdovoljstvo životom. Čak se na albumu trebala naći pjesma I hate myselfe and I want to die, no Cobain je izbacuje jer je mislio da se na albumu nalazi previše noise pjesama.
Pa može se reći da se albumom pomalo i opraštao od života, primjerice u pjesmi Serve the Servants oprašta roditeljima njihov razvod, kojeg je smatrao glavnim razlogom njegova otuđenja.

Pjesma: Serve the Servants




Glavni razlog Cobainovog samoubojstva bit će njegova depresija pospješena ovisnošću o drogama. Cobain prvi put odlazi na odvikavanje 1992. godine. Posljedni put je otišao na odvikavanje 30. ožujka 94. nakon što je poslje nastupa u Rimu 3. ožujka 94., koji je ujedno bio i posljednji nastup Nirvane, imao overdose. Valje napomenuti da je Nirvana predzadnji nastup imala u Ljubljani.
Ipak, Cobain bježi iz klinike i 5. travnja pucnjem u glavu izvršio je samoubojstvo. Pronalaze ga tri dana kasnije.
Međutim, autopsija je iznjela rezultate koji stavljaju sumnju na tvrdnju da je Cobain bio sposoban izvršiti samoubojstvo, budući je njegov organizam imao smrtonosnu količinu droge, te se prepostavlja da je već bio mrtav prije nego što mu je pucano u glavu. Dodatni argument jest i sumnja da je njegovo oproštajno pismo samo zbroj nekih njegovih dnevničkih zapisa i razmišljanja.
Postuhumno, odnosno u studenom 1994. izdan je live album snimljen prilikom nastupa Nirvane u emisiji MTV unpluged kojeg su održali godinu dana prije u New Yorku. Neke od najboljih pjesama izvedenih te večeri bile su stvari Meat Puppetsa; prilikom čega su se Nirvani na stageu pridružili i članovi Meat Puppetsa.

Pjesma: Lake of Fire




Post je objavljen 08.04.2008. u 10:42 sati.