Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Norveško veleposlanstvo u BiH: Članice NATO-a prepoznale značajan napredak BiH

Norveško veleposlanstvo u BiH, koje je kontakt veleposlanstvo za NATO u toj zemlji, uputila je čestitke vlastima i građanima BiH na pozitivnom ishodu NATO-ova Sastanka na vrhu održanog prošlog tjedna u Bukureštu.

U priopćenju norveškog veleposlanstva stoji da su zemlje članice NATO-a u Bukureštu prepoznale značajan napredak koji je postigla BiH od kada je postala članica programa Partnerstvo za mir u prosincu 2006. godine. Zemljama članicama NATO-a je drago da u sljedećem razdoblju slijede ambiciozni i sadržajni akcijski planovi koji će unaprijediti približavanje BiH prema euroatlantskim integracijama. Veleposlanstvo Norveške ističe kako su članice NATO-a još jednom potvrdile svoju odanost BiH i obvezale se na nastavak pomoći u reformama. Pridržavajući se ovoga, zemlje članice NATO-a pozvale su Bosnu i Hercegovinu na intenzivan dijalog o svim političkim, vojnim, financijskim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na njene aspiracije za članstvo u NATO-u.

Intenzivan dijalog će ponuditi višu razinu suradnje s NATO-om, te predstavlja važan korak k Akcijskom planu za članstvo, što je posljednja faza prije članstva. Norveški veleposlanik u BiH Jan Braathu rekao je kako nijedna druga zemlja nije napravila toliko brz napredak kao BiH u tako kratkom razdoblju otkad se pridružila programu Partnerstvo za mir.

- Reforma obrane i usklađivanje sa NATO-om do danas su jako uspješni i svjedoče da su bh. vlasti snažno predane i okrenute ostvarivanju svojih nastojanja da postanu članica NATO-a. Naravno, ostaje još dosta posla. Želio bih istaknuti odličnu suradnju do koje je došlo između Ministarstva obrane BiH i osoblja NATO ureda u Sarajevu, prilikom rada na reformi obrane i uvođenju NATO standarda, kaže veleposlanik Braathu.

On je uvjeren da će intenzivan dijalog pružiti bh. vlastima dodatne mogućnosti za napredak k članstvu, te očekuje da će i sljedeće godine bh. vlasti dokazati da je država sposobna za ozbiljan i dosljedan rad na području obrane, kao i u drugim ključnim resorima. Norveška, zajedno sa drugim zemljama članicama NATO-a i Uredom NATO-a u Sarajevu spremna je pomoći BiH na njenom putu k euroatlantskim integracijama, zaključio je norveški veleposlanik u BiH.

Post je objavljen 07.04.2008. u 11:05 sati.