Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bush i Putin bez dogovora o postavljanju proturaketnog štita

Predsjednik George Bush vratio se u Washington nakon što jučer, na rusko-američkom summitu u Sočiju, na ruskoj crnomorskoj obali, nije uspio zadobiti podršku svog ruskog kolege Vladimira Putina za postavljanje novog protu-raketnog štita na teritoriju Poljske i Češke, javlja Glas Amerike.

Dvojica su državnika jučer potpisala sporazum koji su nazvali smjernicama za njihove nasljednike.
Predsjednik George Bush je ovaj dokument nazvao sažetkom svih uspjeha koji su postignuti na planu američko-ruskih odnosa od 2001. godine. Iako dokument ne sadrži rusku podršku postavljanju novog protu-raketnog štita u Središnjoj Europi, predsjednik Bush je rekao da su se dvije zemlje složile da trebaju surađivati u razvoju novog protu-raketnog sustava.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da misli da američki predsjednik razumije razloge za rusku zabrinutost kada je u pitanju postavljanje novog protu-raketnog štita u Poljskoj i Češkoj, kao i rusko protivljenje širenju NATO saveza. Predsjednik Bush je bio na rusko-američkom summitu u Sočiju nakon što mu prošli tjedan u Bukureštu, na summitu NATO saveza, nije pošlo za rukom uvjeriti američke saveznike da otvore proces priprema za članstvo za Ukrajinu i Gruziju. Predsjednik Bush je međutim zadobio podršku saveznika za postavljanje novog protu-raketnog štita.

Moskva smatra da je najavljeni protu-raketni štit prijetnja ruskoj sigurnosti. Washington tvrdi da novi sustav brani Europu od projektila koje bi mogle odaslati zemlje poput Irana. Predsjednik Bush se inače u Sočiju susreo i s Dimitrijem Medvedevim, nasljednikom Vladimira Putina na položaju predsjednika Rusije, koji dužnost preuzima početkom sljedećeg mjeseca. Dimitrij Medvedev je rekao da su rusko-američki odnosi ključni čimbenik globalne sigurnosti te da bi se suradnja dvije zemlje morala nastaviti na svim područjima.

Post je objavljen 07.04.2008. u 10:22 sati.