Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/zoroblog

Marketing

"Mentalne mape" na Književnom petku

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U ZAGREBU PREDSTAVLJENA KNJIGA ŽELJKA MAUROVIĆA »MENTALNE MAPE«

O filozofima, sponzorušama, šljakerima…

Zbirka sadrži 40 priča kroz koje Maurović daje svoje viđenje modernog društva i načina na koji se današnji mali čovjek (ne)uklapa u njega

ZAGREB - »Knjiga je moj pokušaj da razumijem sebe i svijet koji me okružuje«. Ovim je riječima pazinsko-riječki pisac Željko Maurović ukratko opisao svoju treću knjigu nazvanu »Mentalne mape«, koja je u sklopu tribine »Književni petak« preksinoć predstavljena u intimnoj atmosferi kupole Gradske knjižnice u Zagrebu.
U promociji zbirke pripovijedaka koja je izašla u izdanju Naklade ZORO osim samog autora sudjelovali su Davor Šišović, urednik knjige i književni kritičar Glasa Istre te Boris Perić, poznati zagrebački književnik i prevoditelj.
Zbirka sadrži 40 priča kroz koje Maurović daje svoje viđenje modernog društva i načina na koji se današnji mali čovjek (ne)uklapa u njega. Prikazuje nesuglasje između ta dva temeljna stupa današnjeg svijeta pišući na pomalo satiričan način o situacijama u kojima se svakodnevno nalaze njegovi likovi.
Oni su taksisti, sponzoruše, filozofi, »šljakeri«, ljudi koje čine našu okolinu. No, protagoniste Maurovićevih priča karakterizira, kako je to Šišović nazvao, »mali pomak u glavi«, koji ih ne čini zaostalima, već pokazuje njihov odmak od društva, dok je društvo to koje zapravo »ima problem«. Ono zanemaruje veliko bogatstvo duha koje čini tog malog čovjeka jer nužno reagira na pojedince koji se u njega ne uklapaju.
Perić tvrdi da upravo način na koji Maurović dočarava situacije u kojima zapinju njegovi likovi daje knjizi jedan poseban, drugačiji, intelektualizirani humor koji se rijetko nalazi u hrvatskoj književnosti.
Autor se u nekim pričama, na sebi svojstven način bavi i zavičajnom poviješću, a dotiče se i sjećanja iz rodnog Pazina iz kojeg se preselio u Rijeku u kojoj danas radi i živi. Do sada je objavio još dvije knjige, zbirke »Modeli mimikrije« i »Istočno od Sunca, zapadno od Mjeseca«, a naredno predstavljanje njegove najnovije knjige održat će se u pazinskom Spomen domu u utorak u 19 sati.

P. PEKICA

(prenijeto iz Glasa Istre od nedjelje, 6. travnja 2008.)


Post je objavljen 07.04.2008. u 08:36 sati.