Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Sjećanje na Ivana Koradea


Pokojni ubojica iz Zagorja, Ivan Korade tužio je privatnom tužbom bivšu glavnu urednicu Globusa, Đurđicu Klancir i mene zbog mog teksta u Globusu od 03. srpnja 1997. u kojem sam pisao o njegovim nasilničkim nestašlucima i zlouporabi položaja, ali je zbog apsolutne zastare sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Marita Perčin-Ferber donijela 08. srpnja 2002. rješenje da se kazneni postupak obustavlja


U sudskom sporu Korade protiv »Globusa« saslušan Željko Peratović

ZLATAR, 31. siječnja – U ponedjeljak je na Općinskom sudu u Zlataru u sporu generala Ivana Korade protiv nakladnika Globus, u kojem Korade zbog nanesene duševnih boli potražuje 280.000 kuna, saslušan je Željko Peratović, autor teksta objavljenog 3. srpnja 1998. godine. Sudac Općinskog suda Damir Čižmek zatražio je od Peratovića da opiše
na koji je način tekst nastao, te je li i kod koga provjerio informacije i glasine koje je u tekstu naveo. Prema riječima Željka Peratovića, sporni članak nastao je nakon primanja u Uredu predsjednika na kojem je u službenoj odori i s odličjima bio i general Ivan Korade, pa se postavilo pitanje ne radi li se o rehabilitaciji generala o kojem su i druge novine iznosile takve kvalifikacije (da je pokušao vojni puč u Varaždinu, vidi prethodni tekst od 01. kolovoza 1997., op. ž.p.).
Drugu informaciju, da se na zemljištu u Koradeovu vlasništvu obavljaju veliki građevinski radovi, Darko Petričić, novinar iz Mihovljana i tadašnja glavna urednica Globusa, Đurđica Klancir procijenili su kao vjerodostojnu. Prilikom dolaska u Zagorje, zajedno s fotografom Hrvojem Dominićem, Peratoviću je pokazan Koradin vinograd i ribnjak. Tko je osoba koja mu je to pokazala, Peratović nije želio reći, jer kao novinar mora zaštititi izvor informacija. Nakon obilaska terena u jednom kafiću razgovarao je s navodnim djelatnikom 7. gardijske brigade, Zlatkom Žvigačem i načelnikom općine Novi Golubovec, Borisom Tušekom, koji je potvrdio da je na zemljištu generala Koradea dvije godine ranije radila mehanizacija 7. gardijske brigade koja je ujedno izvela radove na uređenju mjesnog igrališta i općinskih putova.
Peratoviću je napomenuo da ne bi bilo dobro pisati o tome, sada kad se čini da se popravlja situacija oko jedinog zagorskog generala. Dobivene informacije potvrdili su i drugi prisutni u kafiću. Inače, informacije o gradnji ribnjaka dobio je od Borisa Tušeka još 1997. godine, ali zbog pritiska državnih službi i uhićenja generala Koradea, zbog dobre namjere nije iznosio. O samom uhićenju također je doznao od Tušeka, koji se navodno, nalazio uz Koradea na nogometnoj utakmici kada je uhićen. Dio teksta temeljio se na pisanjima i informacijama koje su objavili Nacional i Nedjeljna Dalmacija.
Odvjetnica Globusa, Vesna Alaburić, zatražila je da se saslušaju Đurđica Klancir i Petričić radi utvrđivanja istinitosti i postupanja u dobroj namjeri.
Isto je predložila i za Žvigača i Tušeka, te Ivu Pukanića i Anđelku Mustapić iz Slobodne Dalmacije. Ujedno je zatražila da se od MORH-a dobiju informacije o uhićenju Koradea, upit o umirovljenju, a od Ministarstva pravosuđa odgovor dostavljen na zastupničko pitanje Marka Veselice o istrazi protiv generala. Nadalje, odvjetnica je zatražila da se od Županijskog suda u Bjelovaru, radi istinitosti informacije o provođenju istrage i okončanju postupka protiv Ivana Koradea, dostavi spis, a u spis suda da se dostave još dva članka Željka Peratovića o generalu kako bi se dokazalo postupanje o dobroj namjeri zajedno s intervjuom drugog autora također objavljenog u Globusu.
Čižmek je zakazao raspravu za 13. ožujka na koju treba pozvati na saslušanje Klancir, Petričića, Tušeka i Žvigača, a Globus mora dostaviti kopije dva teksta i razgovor s Koradeom, koji mora dostaviti svoju odluku o umirovljenju te će na sljedećoj raspravi biti još jednom saslušana bivša glavna urednica.
Kako je nakon rasprave rekao Korade, ovaj proces se pretvara u politički i ide previše u širinu, a nada se da će na sljedećem ročišštu ostati odštetni spor.


DARKO GOLUBAN (+), Vjesnik, Utorak, 1. veljače 2000.


Na ovo ročište u Zlatar dovezla me je svojim automobilom zastupnica Globusa odvjetnica Vesna Alaburić. Svjedočio sam u sudnici veličine 12 kvadrata. Dok sam davao iskaz, ni pola metra iza mene sjedio je, gunđao i puhao mi alkoholne pare, u 10,30 sati, tužitelj Ivan Korade. Nakon rasprave pozvao me na piće u susjednu gostionicu. Pristao sam ako će pozvati i odvjetnicu Vesnu Alaburić. Svo troje smo sjeli u neki ćumez. Korade je nastavio lokati vinjake, a dok ne bi držao čašu hvatao me za zapešća i "nagovarao" da priznam kako iza mojih tekstova stoji Markica Rebić, pa će on odustati od tužbe. Rebić je svojedobno bio Tuđmanov savjetnik za nacionalnu sigurnost, a siroti Korade je bio uvjeren da su se protiv njega urotili Imoćani i Hercegovci, koji da su od Tuđmana htjeli otjerati "jedinoga zagorskoga generala". To što su Đurđica Klancir i Darko Petričić iz Zagorja nije ga zanimalo, odnosno tvrdio je da smo svi mi pod pritiskom Markice Rebića kako bi se uništilo njega "zagorskoga heroja".
Naravno da sa Markicom Rebićem nisam imao veze, a čujem iz svojih izvora bliskih Hrvatskom listu, da me bivši špijun, a danas novinar, ne ljubi ni danas, odnosno da po svojoj redakciji širi nevjerojatne gluposti o mom angažmanu na 45 lines, uhićenju iniciranom od strane Tomislava Karamarka, kojega se, navodno, užasno boji...

Kako se spor protiv Globusa odvijao u Koradeovom Zagorju, logično je da je sudac Čizmek u siječnju 2001. presudio u korist "zagorskoga heroja": Korade dobio spor protiv Globusa, nakladnik mora platititi 100.000 kuna odštete.

Mene su potkaraj 1999. natjerali da napustim Globus (tadašnji glavni urednik Mirko Galić) pod neslužbenim optužbama da sam svojim testovima priskrbio brojne tužbe protiv toga tjednika. Zasigurno su mnogostruko više tužbi od mene Globusu priskrbili Davor Butković, Denis Kuljiš i Gordan Malić, ali ja se nikada nisam uklapao u korporacijsku filozofiju niti bio miljenik bilo koga od utjecaja u EPH-au, čak ni Tanje Torbarine, pa se nitko od mojih bivših kolega nije usudio javno suprotstaviti takvim besmislicama. Nakon što sam otišao, ali i zatražio isplatu zaostalih dugovanja od Globusa, zaprijetivši Mirku Galiću, preko odvjetnice Orhideje Martinović da ću ga tužiti za cenzuru, Galić i tadašnji izvršni urednik Nebojša Taraba obilazili su nevladine udruge i političare, navodno ih uvjeravajući da sam ja opsjednut ratnim zločinima jer sam stradao od PTSP-a i da mi nije za vjerovati te da se samnom nije moglo više raditi.

Danas, kada svi, pa čak i bivši ministar obrane Pavao Miljavac, govore o pokojnom Korade ono što sam ja pisao i branio dok je "zagorski heroj" bio moćan, mogu samo napisati da sam doživio još jednu satisfakciju. A njegove zadnje žrtve neka na savjesti nose oni koji mu se nisu usudili suprotstaviti, koji su presuđivali u njegovu korist...

Odlazeći s funkcije glavne urednice Globusa, Đurđica Klancir je u listopadu 1999., a prije predaje dužnosti Mirku Galiću, u redakciji priredila domjenak. Na slici ju vidimo u društvu Igora Alborghettija, današnjeg glavnog urednika (lijevo), Dražena Rajkovića, današnjega, jednoga od EPH-ovih direktora (desno), Nataše Mijačike Pavičić, tadašnje direktorice Globusa (viri iza) i Gordana Zečića, tadašnjega lektora a kasnijega urednika u Playboyu (iza desno)



Post je objavljen 06.04.2008. u 11:31 sati.