Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bush za davanje pozivnica Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji

Američki predsjednik George Bush snažno se danas u Bukureštu zauzeo za upućivanje pozivnice za članstvo u NATO-u Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji, jer su te zemlje spremne pridonijeti NATO-u, a njihovi građani zaslužuju sigurnost koju NATO donosi.

- Sutra će NATO donijeti povijesnu odluku o primanju triju balkanskih zemalja - Hrvatske, Albanije i Makedonije u Sjevernoatlanski savez. Sjedinjene Države će snažno podržati poziv tim zemljama da se pridruže NATO-u. Te su zemlje prošle težak put reformi i uspješno izgradile slobodna društva. One su spremne pridonijeti NATO-u i njihovi građani zaslužuju sigurnost koju NATO donosi - izjavio je Bush u govoru na Transatlantskom forumu, uoči početka summita NATO-a koji počinje večeras.

Čelnici zemalja članica NATO-a u četvrtak će donijeti odluku koju će od triju zemalja pozvati u članstvo. Oko Makedonije još postoji neizvjesnost zbog spora s Grčkom oko službenog imena te zemlje.

- Desetljeće prije, balkanska regija bila je razdrta ratom, fanatizmom i etničkim čišćenjem. Danas je to regija sve većih sloboda, tolerancije i mira. Te su promjene rezultat odlučnih akcija NATO-a i hrabrog izbora novih balkanskih vođa, koji su radili na prevladavanju nasilja i podjela iz prošlosti - dodao je Bush.

Američki predsjednik snažno se zauzeo i za primanje Ukrajine i Gruzije u Akcijski plan za članstvo - MAP. Oko triju zemalja jugoistočne Europe u NATO-u nemaju dvojbi, osim bilateralnog problema Makedonije i Grčke, na summitu čelnike Saveza očekuje pitanje primanja Gruzije i Ukrajine u Akcijski plan za članstvo (MAP), oko čega ni izbliza nema suglasnosti.

- Ovdje u Bukureštu moramo jasno reći da pozdravljamo težnje Gruzije i Ukrajine za članstvo u NATO-u i ponuditi im jasan put prema tom cilju. Stajalište moje je zemlje je jasno: NATO treba primiti Gruziju i Ukrajinu u MAP, a članstvo u NATO-u mora ostati otvoreno za sve europske demokracije koje to žele i koje su spremne dijeliti odgovornost članstva u NATO-u - rekao je američki predsjednik.

Post je objavljen 02.04.2008. u 13:23 sati.