Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Lavrov: Gruziju i Ukrajinu se besramno pokušava uključiti u NATO

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno je izrazio zabrinutost svoje zemlje zbog nastojanja SAD- da Gruziju i Ukrajinu uključe u NATO.

- Washington sve aktivnije ulazi u post-sovjetski prostor: Ukrajina i Gruzija najočitiji su primjeri - rekao je ruski šef diplomacije.

Lavrov je rekao da se besramno pokušava uključiti Gruziju i Ukrajinu u NATO, premda je velika većina ukrajinskoga stanovništva protiv toga, dok gruzijske separatističke republike Abhazija i Južna Osetija o tome ne žele ni čuti.
Eventualni ulazak Gruzije i Ukrajine u NATO imat će ponajprije geopolitičke posljedice, ali i gospodarske jer će bliske veze ruskih i ukrajinskih poduzeća s područja vojne industrije biti revidirane, smatra Lavrov.

- To će se dogoditi zato što će NATO zahtijevati prihvaćanje njegovih standarda. A ruska će strana postavljati pitanje održivosti tih partnerskih veza zbog svoje sigurnosti - naglasio je ruski ministar.

Ojačane potporom SAD-a, Gruzija i Ukrajina očekuju da će ovoga tjedna na Sastanku na vrhu Saveza u Bukureštu dobiti pozivnicu za priključivanje Akcijskom planu za ulazak u NATO. No, zemlje članice NATO-a izražavaju sumnje u to. Moskva se oštro protivi novom proširenju NATO-a jer približavanje Saveza svojim granicama doživljava kao prijetnju.

Post je objavljen 31.03.2008. u 14:54 sati.