Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaljubljenavk

Marketing

Što obavezno moraš znati o alkoholu


Alkohol je mnogo više od 'sredstva za opuštanje i zabavu' koje mnogi koriste prilikom subotnjih izlazaka. Bez obzira konzumiraš li ga ili ne, dobro je da, zbog vlastite sigurnosti, znaš sljedeće činjenice o njemu! Zato odvoji nekoliko minuta i pročitaj ovo
Foto: Shutterstock
Malo soljenja pameti prije izlaska? Pa malo možemo...
Vjerojatno već znaš da alkohol utječe na mozak i slabi koordinaciju, reflekse, prosuđivanje i pamćenje. Loše raspoloženje još više snizuje. No znaš li da on utječe i na tijelo i može oštetiti svaki organ u tvom tijelu? Apsorbira se direktno u krvotok i može povećati rizik od raznih bolesti, uključujući i raka. Poznato je da u kombinaciji s cigaretama znatno povećava pojavu raka debelog crijeva kod mladih.

Foto: Shutterstock

Tko bi rekao da unutra postoje organi koje treba čuvati?!
Najveća koncentracija alkohola u krvi se nalazi 30 do 60 minuta nakon konzumacije. Alkohol preko krvi dolazi u sva tjelesna tkiva, a najviše u jetra, bubrege, mozak i mišiće. Velike količine alkohola oštećuju jetru, iritiraju želučane stijenke i tako uzrokuju čireve i gastritis. Nakon duže konzumacije većih količina dolazi do bolesti srca i oštećenja mozga.

Alkohol utječe na samokontrolu. Pod utjecajem alkohola možeš prijeći granice koje inače nikad ne prelaziš i zažaliti zbog svojih postupaka. Imaš više šansi za rizična ponašanja kao što su vožnja u autu sa sumnjivim osobama ili seks bez zaštite.


Alkohol te može ubiti. Ne samo da velike količine alkohola popijene u kratkom roku mogu dovesti do trovanja, kome i smrti (ako prvi put piješ alkohol, zato nikad ne smiješ popiti puno!), već je alkohol kriv za mnoge prometne nesreće i nasilje. Čak i ako ti ne piješ, druženje s onima koji piju može biti rizično. Na kraju, moraš se družiti s osobama koje će možda povraćati, nemaju kontrolu nad sobom ili se više nisu u stanju brinuti za sebe.

Foto: Shutterstock
'Toliko sam se naroljala da moram malo prileći...'

Eksanje ili tzv. binge drinking znači da odjednom popiješ pet ili više pića. Istraživanja su pokazala da više od 35 posto odraslih koji pate od problema s alkoholom, a simptome, kao što su eksanje, razviju do 19. godine.

Miješanje alkohola s lijekovima može biti opasno. Npr. alkohol u kombinaciji s paracetamolom (acetominofenom), lijekom protiv bolova ili povišene tjelesne temperature, može dovesti do oštećenja jetre. U kombinaciji s drugim lijekovima ili drogama, alkohol može uzrokovati mučninu, povraćanje, srčane probleme, teškoće s disanjem ili čak komu i smrt.

KAKO ZNATI KAD IMAŠ PROBLEM?

Foto: Shutterstock
'Shit, što sam jučer napravila, kad bih se samo mogla sjetiti...'
Kako znaš da netko ima problema s alkoholom? Ponekad je to teško reći, no postoje znakovi koji upućuju na to. Najmanje jedan od sljedećih znakova mogu ukazati na to da je u pitanju problem s alkoholom:

- redovito se opijaš,
- lažeš o količini alkohola koju si popio/la,
- vjeruješ da je alkohol nužan kako bi se zabavio/la,
- često imaš mamurluke,
- osjećaš se 'pregaženo', depresivno ili čak razmišljaš o samoubojstvu,
- zaboravljaš što si rekao/la ili napravio/la pod utjecajem alkohola.

Primjećuješ li ove znakove kod sebe, poduzmi nešto! Zaustavi se dok nije posve prekasno. Sjeti se da je riječ o tvojem ili prijateljevom fizičkom ili mentalnom zdravlju. Ako je riječ o tebi, zamoli najbolje prijatelje da ti pomažu umjesto da te potiču da piješ još više. Ako treba, potraži i stručnu pomoć. Ako tvoj prijatelj ima problem s alkoholom, ohrabruj ga i pomaži ti njemu.

VARAŠ SE AKO MISLIŠ…

… da je pivo ili vino sigurnije od likera
Nije! Jedna pivska boca ili čaša vina imaju jednako alkohola kao i liker u maloj čašici. Svejedno je u kojem je obliku – od alkohola se možeš napiti.

… da će ti alkohol pomoći da se bolje osjećaš
Malo alkohola te može opustiti, ali ne i razveseliti. Alkohol je depresant jer smanjuje moždanu aktivnost. Ako si u bedu ili depresiji prije nego što počneš konzumirati alkohol, u krivu si ako misliš da će ti on pomoći da se osjećaš bolje. Naprotiv, alkohol će te još jače izbedirati!

Foto: Shutterstock
Samo sok?! A zašto ne?

… da je OK piti alkohol zato što ga piju i tvoji starci
Nije, jer za razliku od tvojih staraca, tvoje tijelo i mozak se još razvijaju, a konzumacija alkohola može dovesti do teškoća u učenju i kasnijeg alkoholizma. Dokazano je da oni koji počnu piti alkohol prije svoje 15. imaju pet puta veće šanse da postanu ovisnici o alkoholu nego oni koji alkohol počnu piti nakon 20. godine.

… da se nećeš uklopiti u društvo ako odbiješ alkohol
Odbiti alkohol je mnogo lakše nego što misliš! Pokušaj s 'ne, hvala' ili 'tenks, ali ne pijem'. Ne piju svi alkohol i neće te smatrati freakom. Ukoliko tvoje društvo pije, ne brini, nakon nekog vremena će te prihvatiti u toj mjeri da će čak i nekome izvan vašeg društva tko ti ponudi alkohol reći: 'On/a ti ne pije!' Čak ako i povremeno dođu u iskušenje da te nagovore da ipak popiješ, možeš se jednostavno nasmiješiti i odbiti, a odlučiš li ipak probati, to ne mora biti puno!

… da ćeš se uz alkohol puno bolje zabaviti
Uz pravi štimung i dobro raspoloženje, bolje ćeš se zabaviti uz npr. običan sok – imat ćeš više energije za ples i manje će ti se spavati.

Pročitaj i:

Opijanje alkoholom osvećuje se u kasn...

Alkohol brže uništava ženski mozak

'Uživanje u alkoholu skraćuje život'

... koliko države troše novca na alko...

12 ludih činjenica o alkoholu

U cugi ne leži želja za zaboravom…


što obavezno moraš znati o alkoholu!..:D



Post je objavljen 28.03.2008. u 14:47 sati.