Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Konzumenti trebaju znati što jedu

Gosti restorana od ljeta će znati je li riba koju jedu domaća ili iz primjerice, neke azijske zemlje. Tu novost donosi Pravilnik o deklariranju i reklamiranju hrane zahvaljujući kojem bi potrošači trebali bolje znati što jedu.

Pravilnik predviđa obvezu da svaki restoran mora imati jelovnik na kojem će gostu moći prikazati podrijetlo hrane koja se nudi, pa se gostima više neće moći kao domaće meso ili Jadranska riba podvaljivati jeftino uvezena hrana. Kazne za ugostitelje neće poštivati pravilnik iznosit će i do 100.000 kuna.

Upravo je deklariranje podrijetla mesa, voća i povrća novost koju bi trebao donijeti novi pravilnik, izjavio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Krešimir Kuterovac. Kada se usvoji i Pravilnik o slijedivosti, više se u hrvatskim trgovinama neće prodavati, primjerice, dalmatinska panceta ili pršut, koji su proizvedeni od svinjskog mesa iz druge zemlje jer je to obmanjivanje potrošača.

Među brojnim novinama je i to da će se deklaracije pisati većim slovima, te da će se morati naznačivati sastojci koji mogu prouzročiti alergije.

Post je objavljen 28.03.2008. u 11:39 sati.