Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

NATO na referendum

Županijska koordinacija odbora za referendum o NATO-u održala je konferenciju za novinare u prostorijama saveza udruga Molekula. Njihov predstavni Igor Bajok rekao je da će se peticija kojom građani zahtjevaju referendum za ulazak u NATO, potpisivati od 29. ožujka do 12. travnja ove godine na tri štanda: na Korzu ispred Radio Rijeke, na gornjem Filozofskom fakultetu u Omladinskoj 14 te na Kontu (samo vikendom). Peticija se planira potpisivati i u Opatiji i Delnicama. Akcija će uspjeti u slučaju ako prikupe 450 000 potpisa što čini 10% ukupnog stanovništva.

Naglasio je da ova peticija ne znači protivljenje ili odobravanje ulaska Hrvatske u NATO, već se njome želi vidjeti koliko je državi uopće važan referendum kao pravni i ustavni institut, te se pita ako referendum nije potreban za ulazak u NATO, za što je onda potreban? Stoga odbija tvrdnje Vlade da je referendum nepotreban budući da se Hrvatska ulaskom u NATO ne odriče svoga suvereniteta jer smatra da je ulazak u NATO prevažna odluka te se ne može povući paralela ulaska u NATO s ulaskom u Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju za što nije potreban referendum.

Također se kritički osvrnuo na tvrdnju da ankete pokazuju da je većina stanovništva za ulazak u NATO jer same ankete nisu dovoljan argument kako bi se izbjegao referendum, niti imaju dovoljan uzorak. Osim toga neke ankete govore da čak 70% građana želi referendum o ulasku Hrvatske u NATO. Pozvali su zainteresirane za volonterski rad na sastanak koji će se održati ovaj petak, 28. ožujka u Molekuli u 19 sati, a zainteresirani se mogu prijaviti i na www.natonareferendum.org .
Inače Županijsku koordinaciju odbora za referendum o NATO-u čine udruge GONG, Filmaktiv, Smart, Drugo more i Ženska grupa Mali Lošinj.


Post je objavljen 26.03.2008. u 12:55 sati.