Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Džin iz slavujeva oka

Kako se već neko vrijeme spremam na čitanje romana "Zaposjedanje" Antonije Susan Byatt (u skladnom i vrsnom hrvatskom prijevodu Tatjane Jukić), i kako nisam bio upoznat s djelima te autorice, najprije sam htio započeti nečim laganijim. Zato mi se u rukama našla njena knjižica "Džin iz slavujeva oka". To nije roman, već zbirka pet zamamno ispripovjedanih bajki za odrasle, od kojih je najznačajnija ona posljednja (po kojoj zbirka i nosi naziv), u prijevodu Jasenke Šafran i u izdanju nakladničke kuće Vuković & Runjić.

Bajke koje svjeznajući pripovjedač iznosi u ovome dijelu su usko povezane ničim drugim nego percepcijom kojom gledamo na njih. Odrasli - oni mogu shvatiti nestalnost čovjekova duha, žudnju za nečim što je davno bilo i ne razmatranje posljedica naših želja. Jer upravo snažni likovih istančanih karakternih osobina donose sklad u kompoziciji svake od priča (iako međusobno po duljini one nisu jednake). Najdulja priča, za razliku od ostalih, bliska nam je i po vremenu i po načinu pripovijedanja. Govori o Gillian Pertholt, naratologinji koja je pustila duha iz boce, i on joj polagano ispunjava želje... Zanimljivo je kako Gillian troši svoje želje; veoma je iskrena, a istovremeno toliko ljudska u stvaranju vlastite priče među mnoštvom svojih koje je za života ispripovjedila.

Knjiga je savršena za lijeni kišni vikend kad vas odlazak u jedan od tih svjetova mašte i bajki ne bi trebao razočarati svojom jednostavnošću i oštrim iznošenjem kritike ljudskog karaktera.

;-) Boris


Post je objavljen 25.03.2008. u 17:09 sati.