Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Milošoski: Male su šanse za dogovor s Grčkom oko imena Makedonije

Makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski izjavio je kako će njegova zemlja prekinuti "natezanja" s Grčkom oko svog imena, ako Grčka uložiti veto na makedonsku pozivnicu za članstvo na travanjskom Sastanku na vrhu u Bukureštu. Šef diplomacije Milošoski smatra da je vrlo malo mogućnosti da će se dvije zemlje do idućeg tjedna naći kompromis oko imena Republike Makedonije.

Grčka i Makedonija zadnjih tjedana vode žestoku raspravu oko imena Makedonije. Naime, Grčka ne želi priznati svoju susjedu Makedoniju pod tim imenom jer isti naziv ima i sjeverna grčka pokrajina. Republiku Makedoniju priznalo je više od 100 zemalja, uključujući SAD, Rusiju i Kanadu. Grčka je jedina zemlja koja Makedoniju priznaje pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Posebni američki izaslanik Matthew Nimetz pozvao je veleposlanike obje strane Adamantios Vasilakis i Nikol Dimitrov. da se sastanu u New Yorku i pronađu rješenje.

- Vrlo je malo šanse da ćemo se dogovoriti oko imena do summita u Bukureštu.Grčko stavljanje veta na našu pozivnicu za članstvo u Savezu je besmisleno. Nismo spremni promijeniti ime države koje bi ugrozilo makedonski narod, jezik i identitet. Makedonija nije samo ime. To je naš nacionalni identitet - rekao je Antonio Milošoski.

U novom krugu pregovora najvjerojatnije će će se razmatrati američki prijedlozi imena. Nimetz je predložio tri imena: Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija, ili Republika Skoplje. Milošoski je predložio da Makedonija upotrebljava jedno ime unutar svojih granica i u odnosima s Grčkom, a drugo ime u međunarodnim odnosima.

Da Makedonija s Hrvatskom i Albanijom dobije pozivnicu za članstvo na summitu NATO-a u Bukureštu, potrebna je suglasnost svih 26 država članica Saveza. Makedonski premijer i njegova grčka kolegica krajem tjedna susrest će se u Sloveniji na neformalnom sastanku članica Europske unije.

Post je objavljen 25.03.2008. u 12:24 sati.