Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockyzone

Marketing

ISUS VOLI RAMBA

Gospodar i ratnik, suvremeni vladar velikog ekrana ponovno je dokazao da vlada. Svjestan kako može preživjeti unutar konopaca čak i protiv mlađih protivnika, odnosno i dalje voditi rat iako je izgubio mnoge bitke
Tko je god pogledao 'John Ramba' nije mogao ostati ravnodušan, jednima je kao i većina Stalloneovih filmova čisto bezveze, drugima pak veliko oduševljenje. Nema sredine, i to već govori da se radi o dobrom filmu. Kada se još uzme u obzir činjenica da je baziran, tj. snimljen na građanskom ratu u Burmi, ostavlja još veći dojam. Moglo bi se reći: Ovo nije film! To je prikaz samog pakla. Sve je tako stvarno i realno (osim glavnog lika), da se taj smrad realnosti gotovo može namirisati. Spaljena tijela, razbacani udovi… Burma je mjesto u kojem ljudski život i dostojanstvo ne vrijede ništa. I baš je tu smješten junak cijele priče, Rambo! Bez vjere u Boga, i bez ikakvih osjećaja prema ljudima... životari na svom čamcu, te ga nije briga što se događa u svijetu. On zna da je dao sve za svoju domovinu, a od nje zauzvrat nije dobio ništa, i s pravom se pita: Koji je smisao rata? Starci ga započinju, mladići ih slijede, svi ginu, i nitko ne govori istinu. Njegovu svakodnevnicu prekidaju kršćanski misjonari koji ga mole za pomoć da ih prebaci do obližnjeg sela, do kojega jedino mogu doći rijekom. Rambo ih odbija, no uporna misjonarka 'Sarah' ipak pronalazi put do njegovog ranjenog srca. ''Zar te ne zanima dali se što god promijenilo kod kuće, mora postojati bar nešto do čega ti je stalo!? Zauvijek ćeš ostati ovdje?'' Sarah dotiče u njemu i onaj posljednji trag ljudskosti. Iako je moralno uništen, ipak zna da u njemu postoji i komadić dobrote, koji konačno postoji u svakom čovjeku. Pa i u onome kome je ubiti kao i disati.
''Baza zove "Gavrana"! Javi se… Rambo: Tko sam ja? Najbolji borbeni vojnik! Pričaj sa mnom John! Kada ćeš da obiđeš pun krug? Ja znam zašto si ovdje… Načinio si dovoljno štete! Uvijek ćeš nositi taj teret u sebi... dok ti ne postane jasno tko si zapravo.'' Sanja Rambo riječi pukovnika Trautmana, i tu se slobodno može podvući paralela između Ramba i samog Stallonea. Sly je bio najbolji glumac osamdesetih godina, posebice baš zbog tada popularnog Ramba koji ga je i proslavio. No početkom devedesetih njegova je karijera krenula silaznom putanjom, snima filmove i igra uloge koje mu ne stoje. Da je dobar glumac dokazao je u filmu Copland, no neki filmovi mu uistinu nisu bili potrebni. Možda najbolje govori to koliko je bježao od sebe scena filma 'Tango & Cash', u kojoj Tango (Sly) kaže: Rambo je pi*kica! Istina duhovito, ali nimalo korektno prema liku i ulozi koja ga je proslavila, ili nimalo korektno prema sebi.
Karijera mu sve više blijedi, a on postaje glumac sa najviše dobivenih zlatnih malina.
''John… John Rambo.'' Budi ga iz sna čovjek koji je odgovoran za zarobljene misjonare. Rambu ne preostaje ništa drugo osim da zajedno sa plaćenicima krene u misiju spašavanja, ne znajući da će time kasnije spasiti i sebe. Akcija počinje! Rambo je hladnokrvniji nego ikada, brutalnošću kojom ubija gotovo je zapanjujuća. To je kao ''ono nešto'' kad se u čovjeku nagomilaju sva sranja, i kada to pukne… Jako smrdi : )
Gledajući sav taj smrad i pakao…. On u biti shvaća: Rat je grozna stvar, ogromno zlo koje uzima nevine živote…. Sve to ipak ne bi shvatio da nije Sarah! Ona scena kada ju gleda odozgo držeći se za ranjeno rame govori više od 1000 riječi. I to je samo srce filma. Rambo je na kraju spoznao da je život najvrjedniji dar, da u svijetu još uvijek postoje ljudi koji su spremi taj isti život dati za drugoga. Jer je i on sam nekad bio spreman dati svoj, ne za osobu, pojedinca, već za svoju domovinu.
U zadnjoj sceni John se vraća kući, cestom kojom je i pošao u svijet, dalekom i teškom cestom kojom je lutao više od 20 godina, vraća se svome ocu poput izgubljenog sina. Rambo je obišao puni krug, a Sylvester Stallone napravio još jedno remek – djelo, te dokazao da je i dalje što se akcije tiče apsolutni broj jedan. Jer on je nitko drugi nego Rambo : )

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 22.03.2008. u 00:34 sati.