Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Vijeće sigurnosti UN-a dalo veću ulogu mirovnoj misiji u Afganistanu

Vijeće sigurnosti UN jednoglasno je jučer prihvatilo rezoluciju kojom se obnavlja mandat misije UNAMA u Afganistanu za godinu dana, i jača se njezina uloga u koordinaciji medunarodnih civilnih i vojnih aktivnosti i suradnji s vladom u Kabulu.

U rezoluciji 1806 mandat misije UNAMA produljuje se do ožujka 2009. godine. Rezolucija, koju je izradila Italija, poziva na "koherentniju podršku međunarodne zajednice afganistanskoj vladi" i proširenje nazočnosti UN-a u Afganistanu. Traže da UNAMA pojača suradnju s ISAF-om na svim razinama i u cijeloj zemlji.

Međunarodna pomoć Afganistanu trebala bi, stoji u rezoluciji, biti posebno usmjerena na borbu protiv trgovine narkoticima, obnovu i razvoj. Ističe se zabrinutost Vijeća sigurnosti UN zbog sigurnosnog stanja u Afganistanu, posebno pojačanog nasilja i terorističkih aktivnosti Talibana, Al Qaide, ilegalnih oružanih skupina, kriminalaca i trgovine narkoticima.

Novi šef misije UNAMA, norveški diplomat Kai Eide, koordinirat te obnovljene međunarodne napore u Afganistanu. SAD, Velika Britanija i Francuska pozdravile su prihvaćanje rezolucije o Afganistanu.

Američki veleposlanik pri UN-u Zalmay Khalilzad izjavio je da novi mandat naglašava koordinaciju misije UN-a i misije NATO-a u Afganistanu. Dodao je kako očekuje da će taj pristup biti dodatno ojačan na Sastanku na vrhu Saveza u Bukureštu.

Post je objavljen 21.03.2008. u 09:57 sati.