Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

O referendumu za članstvo u NATO-u

Organizacija za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA) smatra da referendum za ulazak u članstvo NATO-a nije potreban. Hrvatski Ustav propisao je provođenje referenduma ukoliko bi pristupali organizacijama i savezima koji oduzimaju dio suvereniteta Republici Hrvatskoj. Kako NATO savez ne oduzima svojim članicama dijelove suvereniteta, organiziranje referenduma predstavlja nepotreban trošak i proces kojim nismo obvezani vlastitim zakonima.

Hrvatski građani prema zadnjim anketama i ispitivanjima javnog mnijenja većinski podržavaju ulazak u NATO, a osim toga izborom zastupnika u Sabor građani su izabrali svoje predstavnike koji u ime građana i za građane donose odluke.

Za razliku od Europske unije u kojoj pristupanjem dio suvereniteta prenosimo na tijela Europske unije, u NATO-u se sve odluke donose konsenzusom i jedina stvarna obveza Hrvatske je sudjelovanje u kolektivnoj obrani. To znači da ulaskom u NATO Hrvatska sa svojim kapacitetima sudjeluje u garantiranju sigurnosti zemalja poput Kraljevine Norveške i Francuske Republike jednako kao što i one garantiraju sigurnost Hrvatskoj.

Činjenice o NATO-u

Pitanje: Da li će naši vojnici po ulasku u NATO krenuti u Irak?
Odgovor OPSA-e: NATO kao organizacija nije prisutan u Iraku, tamo sudjeluju neke članice NATO-a po vlastitoj odluci.

Pitanje: Da li NATO u Afganistanu i drugdje sudjeluje u okupaciji zemalja i iskorištavanju tih zemalja?
Odgovor OPSA-e: NATO u Afganistanu sudjeluje u mirovnoj misiji u okviru UN-a. U misiji u Afganistanu (ISAF) sudjeluju i naši vojnici. Cilj je osigurati mir i normalan život građanima Afganistana. Osim Afganistana NATO primjerice osigurava mir i na Kosovu. Takve misije su pozdravljene od domicilnog stanovništva. To su solidarne aktivnosti u kojima zemlje članice NATO-a omogućavaju zemljama zahvaćenim ratovima miran i siguran život.

Pitanje: Da li će nas NATO uvući u ratne sukobe u kojima mi ne želimo sudjelovati?
Odgovor OPSA-e: NATO ne uzima dio suvereniteta nad članicama i sve odluke donosi konsenzusom, Hrvatski glas vrijediti će jednako kao i glas svake druge članice NATO-a. Osim toga NATO nije agresivna i napadačka organizacija, NATO je predan očuvanju mira.

Pitanje: Da li ćemo od ulaska u NATO imati ikakvog gospodarskog interesa?
Odgovor OPSA-e: Svakako. Već sad su brojne Hrvatske tvrtke osposobljene proizvoditi opremu i naoružanje po NATO standardima, a ulaskom u NATO moći će se natjecati za nabavke opreme i naoružanja u zemljama NATO-a. Osim toga, stabilnost zemlje se povećava članstvom u NATO-u te raste i kreditni rejting države što uvelike doprinosi gospodarstvu. Članstvo u NATO-u neizravno utječe na gospodarski razvoj država, jer s njim raste ugled države u međunarodnoj zajednici, kao i u međunarodnim financijskim institucijama.

Pitanje: NATO-ovo postojanje provocira sukobe?
Odgovor OPSA-e: Završetkom "Hladnog rata" NATO je uvelike smanjio vojne potencijale i transformirao se iz primarno obrambene organizacije u sigurnosnu doprinoseći novim mehanizmima stabilnosti Europe. Danas NATO sudjeluje u mirovnim misijama u okviru UN-a te pomaže svojim članicama da se osiguraju od bilo kakvih prijetnji. To se nikako ne može nazivati provokacijom.

Post je objavljen 19.03.2008. u 22:27 sati.