Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bez ulaska u EU i NATO nema stabilizacije jugoistočne Europe

Proces stabilizacije jugoistočne Europe neodvojiv je od uključivanja u EU i NATO svih njezinih zemalja, uključujući i Makedoniju, koju Hrvatska podupire u ostvarenju tih ciljeva, izjavio je jučer u Skoplju predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

- U koji god se povijesni trenutak unazad pogleda, Hrvatska i Makedonija uvijek su gajile iskrene i prijateljske veze. Moja je želja da nas sve ono što nas spaja i povezuje nastavi povezivati i sutra u velikoj europskoj zajednici država i naroda - rekao je Bebić. Od presudne važnosti za uspjeh euroatlanskih ambicija dviju zemalja bit će pozivnica za članstvo u NATO koju Hrvatska očekuje na travanjskom Sastanku na vrhu u Bukureštu zajedno s Makedonijom i Albanijom, kazao je Bebić.

- Od izuzetne je važnosti da do summita se riješi spor oko imena Makedonije jer bi članstvo Makedonije u NATO-u bilo više nego značajno za stabiliziranje ovog dijela jugoistoka Europe - naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Makedonske zastupnike izvjestio je o naporima koje Hrvatska čini kako bi ostvarila uvjete za ulazak u EU, spomenuvši pritom opsežne društvene reforme, borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i reformu pravosuđa te usklađivanje hrvatskog i europskog zakonodavstva.

Post je objavljen 19.03.2008. u 08:10 sati.