Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dimitrij Rogozin: NATO je na Kosovu primijenio "nesrazmjernu silu"

Ruski veleposlanik pri NATO-u predbacio je Sjevernoatlantskom savezu da je primijenio "nesrazmjernu silu" kako bi iselio srbijanske prosvjednike iz UN-ovih sudova u Mitrovici, na sjeveru Kosova i upozorio je da bi to moglo dovesti do eskalacije nasilja.

- Na sjednici Vijeća NATO-Rusija postavili smo pitanje zašto je protiv prosvjednika, uključujući žene i djecu koji su bili u zgradama, primijenjena prekomjerna sila. Zatražio sam da se eskalacija zaustavi - rekao je veleposlanik Dmitrij Rogozin.

Snage NATO-a, odnosno KFOR-a moraju pokazati suzdržanost i ne smiju stati ni na čiju stranu, smatra ruski diplomat, dodajući da se ne trebaju upletati u političke događaje i moraju se strogo držati okvira UN-ova mandata.
Dimitrij Rogozin je rekao kako bi to značilo novi sukob, težak i bezizlazan. Zapitao se koji su razlozi što se akcija izvela upravo 17. ožujka, na dan 4. obljetnice protusrpskih prosvjeda u kojima je 2004. 19 osoba izgubilo život i točno mjesec dana nakon proglašenja neovisnosti.

Vijeće NATO-Rusija na sjednici u ponedjeljak treba pripremiti Sastanak na vrhu između NATO-a i Rusije koji će se 4. travnja održati u Bukureštu, na završetku NATO-ova summita. Rusija i Srbija smatraju nezakonitim proglašenje neovisnosti Kosova i ne žele priznati novu državu.

Više o neredima na sjeveru Kosova pročitajte na B92:

Neredi u Kosovskoj Mitrovici

Post je objavljen 17.03.2008. u 22:55 sati.