Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/palomina

Marketing

Patrik, Domagoj, Hrvatin(a), Hrvoje - sretan Vam imendan!


Danas je blagdan svetog Patrika, zaštitnika Irske, i na ulicama Dublina se na današnji blagdan okupi i do milijun štovatelja ovoga sveca koji je njihov državni patron. Ime znači: "patriot", "domoljub", "rodoljub".

Također, u katoličkom kalendaru uz ime Patrik stoje još dva imena: Domagoj i Hrvatin. Osobno poznajem nekoliko osoba koji nose ime Domagoj (i jednog koji nosi ime Gojko); nekoliko njih koji nose ime Hrvoje; jednog Patrika; a jedan moj rođak ima talijanski oblik ovog imena: Patrizio.

Ali, poznajem i jednu djevojku kojoj je ime Hrvatina.
Kada je njena majka bila trudna, počeo je Domovinski rat. Ponosni otac, bio je branitelj; objavio je svima da će, ako mu supruga rodi sina, nadjenuti mu ime Hrvoje. Ali, supruga je rodila kćerkicu. Tata nije odustajao od imena koje ima u sebi nešto hrvatsko, pa je kćerkica dobila ime Hrvatina.

Kada su je krstili, priča kaže, da je mlađi brat presretnog tate komentirao: "Brate, lipo ime si dao maloj, al, kad vide ime, svi će mislit' da je muško i prozivat' će je u školi Hrvat'na!" I otada je tata svoju kćerkicu zvao Tina... Dvije godine kasnije, rodio se mali brat. Nadjenuli su mu ime Hrvoje.

"Mala" Hrvatina je stanovnica gradića u kojem sam živjela dok se nisam udala. Izrasla je u simpatičnu i dragu djevojku. Susretnem ju ponekad, kada nam se životni putevi isprepletu, kada odlazim posjetiti svoju tetu, ili u šetnji... Učenica je jedne splitske srednje škole, voli sve što vole mladi... I, što je najvažnije, ona je (kao, uostalom, i ja), ponosna što nosi lijepo, ali rijetko ime...






Post je objavljen 17.03.2008. u 19:00 sati.