Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Glavni tajnik NATO-a pozvao EU na veću vojnu suradnju

Glavni tajnik Sjevernoatlanskog saveza Jaap de Hoop Scheffer pozvao je u subotu na široku suradnju NATO-a i Europske unije kako bi se učinkovitije koristili skupi obrambeni resursi.

De Hoop Scheffer svoj je poziv uputio u vrijeme dok se Francuska priprema za povratak u vojne strukture NATO-a koje je napustila šezdesetih godina prošlog stoljeća. Čelnik NATO-a je uz poziv dao i prijedloge za jačanje obrambene snage članica EU-a za drugu polovicu ove godine.

- Volio bih vidjeti mnogo više udruživanja naših kapaciteta, posebno u područjima transportnih helikoptera, istraživanja i razvoja te u usklađivanju struktura naših snaga i metoda obuke - rekao je de Hoop Scheffer.

Ključno je da NATO i EU imaju jednak pristup vojskama njihovih zemalja članica od kojih više od 20 pripada objema organizacijama, smatra glavni tajnik.

- Ako udvostručujemo, ili još gore, idemo u različitim pravcima, nitko neće uspjeti - rekao je na konferenciji koju je organizirao njemački institut Marshall Fund.

EU s NATO-om ima sporazum poznatiji kao "Berlin Plus" po kojem se u slučaju potrebe može zatražiti resurse NATO saveza. No suradnja između dvije organizacije je u praksi onemogućena sporom između članice NATO-a Turske i Cipra koji nije član NATO-a.

Zapadne vojske, koje sudjeluju u sve više multinacionalnih sigurnosnih misija po svijetu, sve više se žale na nedostatak ključne opreme poput transportnih helikoptera i zrakoplova. Većina proračuna za vojsku se ne mijenja ili se smanjuje i samo nekoliko članica NATO-a na vojsku izdvaja dva posto državnih proračuna što je cilj koji je postavio NATO.

Post je objavljen 17.03.2008. u 18:19 sati.