Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO i Rusija će uskoro sklopiti sporazum o pomoći u vezi Afganistana

Iz središnjice NATO-a u subotu je priopćeno kako se približava sklapanju sporazuma s Rusijom o korištenju ruskog teritorija i zračnog prostora u opskrbi svojih snaga u Afganistanu. No, zapadni diplomati niječu da je pri tome bilo trgovine s Moskvom kojom bi se Ukrajina i Gruzija zadržale van NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je da se nada povećanju suradnje s Rusijom. Jedan od glasnogovornika saveza rekao je da NATO pregovora o sporazumima o davanju kopnenih i zračnih koridora za njegove postrojbe i opremu koji bi mogli biti objavljeni idućeg mjeseca kada će predsjednik Vladimir Putin prisustvovati summitu NATO-a u Bukureštu.

- Nadam se da će Afganistan postati područje gdje će NATO i Rusija napraviti korake prema većoj suradnji -rekao je čelni čovjek Saveza na konferenciji o sigurnosti u Bruxellesu.

Poljski dnevnik Gazeta Wyborcza u subotu je napisala da je Rusija ponudila pomoć u nadi da će time uvjeriti članice NATO-a da ne prime Ukrajinu i Gruziju u Akcijski plan za članstvo - MAP, koji je ključan korak prema pristupanju u punopravno članstvo Savezu.

Neki su diplomati najavili da bi se na summitu u Bukureštu postojeće veze NATO-a s Ukrajinom i Gruzijom mogle unaprijediti u manjoj mjeri od uključivanja u MAP uz isticanje da vrata NATO-a ostaju otvorena. De Hoop Scheffer je rekao da je prerano govoriti što će one dobiti na summitu ali je glede ruskog stajališta rekao da "crvene linije koje su povukli drugi NATO ne može prihvatiti".

Post je objavljen 17.03.2008. u 17:59 sati.