Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predsjednik Juščenko: Ukrajina želi u NATO

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, koji se nalazi u posjeti Varšavi, potvrdio je kako želi da njegova zemlja uđe u NATO uprkos protivljenju Moskve i oglušivanju mnogih zapadnih saveznika.

- Naše je pravo da budemo dio vojno-političkog saveza. To nije pitanje izbora. To je pitanje vremena. Uvjeren sam da ćemo doći do našeg cilja - rekao je ukrajinski predsjednik nakon razgovora s poljskim kolegom Lechom Kaczynskim.

Juščenko je izjavio kako je Ukrajina u 80 godina pet puta izgubila nezavisnost, jer nije imala zajedničku obrambenu sigurnosti. Predsjednik Ukrajine ne želi da se nastavi ta tradicija te generacijama koje dolaze želi osigurati sigurnost.

Predsjednik Juščenko je zahvalio Poljskoj na podršci u europskim integracijama Ukrajine. Posebno je pozdravio napore Poljaka u pokušaju uvjeravanja svojih partnera da brzo integriraju Ukrajinu u Akcijski plan za članstvo NATO-u.

Ukrajina, koja već vodi "intenzivan dijalog" s NATO-om, želi unaprijediti svoje odnose s tim Savezom. Odluka o primanju Ukrajine u Akcijski plan za članstvo donijet će se na Sastanku na vrhu NATO-a u Bukureštu koji će se održati od 2. do 4. travnja. Predviđanja su da su ukrajinske šanse minimalne.

Post je objavljen 14.03.2008. u 14:41 sati.