Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/discloser

Marketing

El laberinto de Fauno


Image Hosted by ImageShack.us


Film kojeg je kritika prihvatila u potpunosti a na stranicma IMDBa ocjenjen je kao 54 film svih vremena sto znaci da je publika jednako odusevljena,napokon je stigao u nase DVD trgovine.
Prica pocinje s djevojcicom Ofelijom koja dolazi s majkom kod njenog novog muza ,koji je ujedno i fasisticki zapovjednik odgovoran za brojna zvjerstva koja se u film prevjerno prikazuju.
Tu je zato i oznako da je film prije svega horror a tek onda fantasy s dubokom porukom.Redatelj je sjajni Guilermo Del Torro (trenutno dolazi nejgov novi horror `Orfanato` ili Sirotiste,a dobio je i redateljsku palicu za nastavke GPHobit 1 i Hobit 2) koji svoje filmove vecinom smjesta u tesko vrijeme Fasisticke Spanjolske 1944.
Upravo je i simbolika Panovog labirinta u maloj djevojcici koja se pomalo bjezeci okrece od strasnih krvavih sukoba i zalazi u tajanstvenu sumu.
Ubrzo sljedeci kukca koji se pokaze vilom (bijeli zec element)srece Pana (rimski Bog Sumkskog svijeta,no pravo ime je zapravo faun,drevno ime davnih naroda koji su ga stovali kao Boga svih zivih bica u Sumi ,odtud i kod nas izraz Flora i fauna) koji joj govori kako je zapravo ona davno izgubljena kraljica podzmenog svijeta,no da bi to i dokazal mora proci 3 zadatka.
Suocena s uzasom uokolo odusevljeno prihvaca i slijedi Pana.

Image Hosted by ImageShack.us


Iako je simbolika mozda i najveca koju sam primejtio na filmskom platnu ljudi su cesto vrlo krivo shvacali poruku filma.za mnoge Ofelia (Ivana Baquiero) predstavlja izgubljenu djevojcicu koja izmasta svijet u koji pobjegne sama.
Takav je film odlicni `Most za terrabithiu` no Panov labirinth zapravo je prica o tome kako je cijeli svijet ispred nas neotkriven i film zaista sugerira postojanje Pana ,jedna od velikih razloga je taj sto izmastani svijet nikad nebi bio tako krvolocan i brutalan kao sto ga ofelia mora proci,a takoder i sam krja filma sugerira da je Ofelija zapravo uspjela i da smrt nije granica.
Mnogi su zakinuti vidjeti poruku filma o spasenju nevinog zivota jer su odvec ograniceni kako dejca samo izmisljaju.
U scenariju je i tekst kad Pan govori djevojcici da jos nije gotovo da ona jos moze vidjeti istinu oko sebe.Na kraju sam je scenarij trebao izgledati da se Pan zaljubi u jednu odrasliju djevojku al je izmlenjen jer se Ivana Baquiero ostavila odlcian dojam na redatelja.

Image Hosted by ImageShack.us


Ovakvo remek-djelo rjekto se uspjeva docarati ali Panov Labirint je film koji u svakom pogledu nudi sire videnje svijeta i otvara mnoga vrata koje su godine i osobni uzasi kod mnogih zatvorili.

Post je objavljen 13.03.2008. u 15:06 sati.