Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Merkel protiv ulaska Ukrajine i Gruzije u NATO jer se njihovi građani tome protive

Njemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila se da Ukrajina i Gruzija postanu članice Sjevernoatlanskog saveza. Smatra da narodi tih zemalja ne podržavaju takvu inicijativu te da su i same sudionice regionalnih sukoba.

- Da bi jedna zemlja postala punopravnom članicom NATO-a, nije dovoljno samo da njezino trenutačno političko vodstvo bude naklonjeno takvoj politici, već stanovništvo snažno mora podupirati ulazak u NATO - izjavila je kancelarka Merkel pred visokim njemačkim vojnim dužnosnicima.

Ukrajina i Gruzija sudjeluju u NATO-ovom Programu intenzivnog dijaloga i na bukureštanskom Sastanku na vrhu u travnju trebale bi potvrditi kandidaturu za članstvo, iako im izgledi da budu pozvane službeno istaknuti kandidaturu izgledaju slabi, smatraju analitičari.

- Zemlje koje su same suočene s unutarnjim ili regionalnim sukobima ne mogu biti članice NATO-a - kazala je Merkel.

- Naš savez ima cilj braniti sigurnost. To nije savez u kojem jedna ili više zemalja članica mogu imati problema s vlastitom sigurnošću - naglasila je kancelarka Merkel.

Iako nije imenovala zemlju, Merkel je aludirala na Gruziju zbog unutarnjih problema s Osetijom i Južnom Abhazijom. S druge strane, Ukrajina je već dugo u napetim odnosima s Rusijom zbog neplaćanja računa za plin.

Merkel je u subotu u Moskvi razgovarala s ruskim predsjednikom na odlasku Vladimirom Putinom, koji je ponovio protivljenje Rusije širenju NATO-a na istok. Otužio je Sjevernoatlantski savez da želi zamijeniti Ujedinjene narode.

- Ako golema većina ukrajinskog i gruzijskog stanovništva ne želi da njihove zemlje uđu u NATO i ako se te zemlje u taj savez uvlači na silu, onda mi ne možemo kazati da je to potvrda demokracije - rekao je Putin i dodao kako bi Rusija "nedvojbeno podržala izbor naroda, ako je nešto doista izbor naroda, a ne političkog vodstva".

Slika: Nato.int

Post je objavljen 10.03.2008. u 22:06 sati.