Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

"Odluka narodu - NATO na referendum"

Odbor za referendum o NATO-u u Zagrebu je predstavio inicijativu za prikupljanje deset posto potpisa potpore birača kako bi se zatražilo raspisivanje referenduma o članstvu Hrvatske u Sjevernoatlanskom savezu.

- Inicijativa je nepristrana i ne izjašnjava se ni "za" ni "protiv" ulaska u NATO - rekla je glasnogovornica Odbora Lana Vego.

Jedini interes Odbora, koji je osnovan 25. veljače, je raspisivanje referenduma. Počele su pripreme pod sloganom "Odluka narodu - NATO na referendum!".

- Referendumsko pitanje kojim će se tražiti raspisivanje referenduma glasi: Jeste li za to da Hrvatska postane članica Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora - NATO?" - rekla je Vego.

Potpisi će se početi prikupljati potkraj ožujka ili početkom travnja, odnosno uoči Sastanka na vrhu u Bukureštu na kojem se očekuje da će Hrvatska biti službeno pozvana u članstvo Savezu. Odbor za referendum se poziva na članak 86. stavak 3 Ustava, po kojem se referendum obvezno raspisuje ako to zatraži deset posto birača, a potpisi će se prikupljati u cijeloj Hrvatskoj.

Aleksandar Hatzivelkos je rekao kako je učlanjenje u NATO bitna strateška odluka te Odbor smatra da o tako važnom pitanju trebaju odlučiti građani na referendumu. Više od 70 posto građana prema anketama u zadnjih šest mjeseci, kaže Hazivelkos, želi održavanje referenduma o NATO-u, bez obzira jesu li za ili protiv članstva. Raspisivanje referenduma otvorilo bi i prostor za kvalitetnu javnu raspravu o članstvu u NATO-u i ljudi bi bili upućeni u to pitanje, a to trenutačno nije slučaj, ustvrdio je Hatzivelkos. Ankete koje se o tom pitanju provode nisu mjerilo i uporište za donošenje tako važne odluke jer se postotak potpore i protivljenja članstvu stalno mijenja, dodao je Hatzivelkos.

Post je objavljen 10.03.2008. u 14:40 sati.