Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

ZERP je opijum za narod

Famozni usuglašeni zapisnik je potpisan 4. lipnja 2004.! Nije greška; 2004! Kad ste već potpisali, prestanite nas muljati. Potpisali ste i prvo što ste dužni jest da svojim podanicima objasnite što i zašto ste potpisali. Bez toga, sve ostalo su tlapnje. A to niste učinili sve do danas. Toliko o doktoru Ivi Sanaderu i njegovima.

Sad o novinarima. Usuglašeni zapisnik baš i nije bio neka tajna. Što i koliko ste pisali o tome? Jeste li svih ovih godina ukazivali na tu jednostavnu činjenicu i pitali relevantne političare kako namjeravaju dalje u svjetlu tog dokumenta? Jeste li pritisnuli tog Friščića kad je muljao u predizbornoj kampanji; jeste li ga pitali kako bi se on stvarno, ako dođe na vlast, kako bi se on stvarno postavio prema ZERP-u s tim dokumentom u rukama? Ako ne zna o kojem dokumentu je riječ – doviđenja! Saznao bi na idućim izborima. Jeste li pitali Sanadera kako će se on postaviti prema ZERP-u? Jeste li ga pitali i nama, građanima, objasnili zašto je Sabor izglasao, a Vlada odlučila dan poslije potpisati takav dokument? Uostalom, jeste li pitali Hidu Biščevića što i zašto je potpisao? Vi, novinari, ste podjednako krivi kao i vladajući za ovu sramotu.

Evo npr. najnoviji komentator američkih izbora. Svake subote je u Jutarnjem izvještavao o stanju nacije i tome što misli premijer. Moguće je da je moje pamćenje oslabilo, ali ne sjećam se baš nešto da je jasno i kristalno jasno istaknuo tu jednostavnu činjenicu.

Sad se kao rade ankete o tome je li nam važniji ZERP i nacionalni interesi i ponos ili EU. Što se tiče nacionalnog ponosa, nejasno je zašto novinari nisu pisali o nacionalnom ponosu 4. lipnja 2004? Onda kad je ZERP prodan. Meni se čini da je sada stvar nacionalnog ponosa, mnogo više od ZERP-a, da se poštuje dana riječ, ma koliko se nevoljko dala.

A ne najmanje važno, koliko ljudi uopće zna što je ZERP i koliko stvarnog efekta deklarativna primjena ZERPA na članice EU zaista ima? Ispada da hrvatski građanin više ne može ni u kladionicu bez da se kune u ZERP. Mora biti da već i ZERP ima neki koeficijent na kladionicama.

Sve se čini da je ZERP kodno ime za našu nesposobnost da se stvarno uhvatimo u klinč s korupcijom, lokalnosamoupravnim reketom i fantomskim registrom branitelja.

Nisu za to samo političari krivi. Niti nedostatak onih topovnjača i obalne straže potrebnih za provedbu ZERP-a. Niti medijski bosovi. Podjednako su krivi novinari i svi oni čiji glas bi se trebao čuti. Avaj, kad je Farma toliko zanimljivija.


Post je objavljen 08.03.2008. u 02:36 sati.