Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Senat SAD-a: Od tri kandidata Hrvatska ima najveće šanse za ulazak u NATO

Na Capitol Hillu, u američkom Senatu i Zastupničkom domu Kongresa govorilo se o proširenju NATO Saveza te o situaciji oko Kosova. Na svjedočenju u Helsinškom Odboru Zastupničkog doma američkog Kongresa ocijenjeno je da je Hrvatska najviše napredovala ka NATO Savezu, prenosi Glas Amerike.

- Od tri kandidata Hrvatska ima najveće izglede da uđe u NATO savez. Riječ je o relativno bogatoj zemlji zapadnjačkog izgleda koja se uspjela oporaviti od rata sa Srbijom i provesti demokratske reforme neophodne za ulazak u euro-atlanske institucije - rekao je Michael Haltzel iz washingtonskog Centra za međunarodne odnose. On je bio jedan od sudionika svjedočenja o spremnosti Albanije, Hrvatske i Makedonije da postanu članice NATO saveza na dolazećem summitu, početkom travnja u Bukureštu.

I Janusz Bugajski iz Centra za međunarodne i strateške studije podržava ulazak zemalja iz Jadranske Povelje u NATO naglašavajući da će to doprinjeti sigurnosti europskog jugoistoka.

- Izgledi Hrvatke su sjajni, odlična prilika, i mislim da će se to i dogoditi. Hrvatska je apsolutno kvalificirana kada je u pitanju demokratski razvoj, sigurnosna reforma, sve značajnije sudjelovanje u NATO-vim misijama. Ukratko, Hrvatska je kvalificirana da postane član NATO saveza - jasan je bio Buganjski.

- Mislim da je jako važno da Albanija, Hrvatska i Makedonija postanu dio Saveza nakon što je Kosovo postalo neovisno. Sve tri zemlje trebaju ući u savez i ući će u njega, kako bi NATO mogao više operirati uz međusobnu suradnju u tom dijelu Europe - smatra Buganjski.

- Bosna i Hercegovina je trenutno u pozadini zbivanja zbog Kosova. No kada bude jasno da NATO razvija tu regiju gdje se drugo može otići? Bit će lakše postati dio savezništva, dio sigurnosne strukture, nego se izolirati - dodao je Janusz Bugajski.

Američko-Jadranska povelja, kojom američka vlada želi pomoći zemljama da lakše uđu u NATO, mogla bi se uskoro proširiti za još tri zemlje: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, koje mogu koristiti iskustva kroz koja su već prošle Albanija, Hrvatska i Makedonija.

Post je objavljen 06.03.2008. u 09:00 sati.