Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockyzone

Marketing

_________________________________RAMBO KAO SIMBOL_________________________________

Od listopada 1982., kada je lik Johna Ramba debitirao u filmu "First Blood," riječ "Rambo"

postala je ikona snažnoga, no ipak ranjivog vojnika, smrtonosnog ratnika koji ustaje protiv

ugnjetavanja i nepravde.
U prvome filmu, adaptaciji romana Davida Morrella pod istim

imenom, First Blood, John Rambo bio je vijetnamski veteran, vrhunski obučen, visoko

odlikovan vojnik koji je postao izopćenik u vlastitoj zemlji poslije sudjelovanja u

nepopularnom ratu. Tri filma i dva desetljeća poslije, "Rambo" je postao višejezični, globalni

izraz za junačku borbu protiv ugnjetavanja. Na današnjim ratnim područjima od Afganistana,

Iraka, do Burme, «Rambo» je izraz koji označava ekstremnu vojnu agresiju i obrnuto,

čovjeka kojega su okolnosti primorale na agresivno ponašanje.


Image Hosted by ImageShack.us

Lik Ramba postao je dio naše popularne kulture i Stallonea učinio jednom od najvećih
zvijezda našega doba. «Diljem svijeta, Rambo je postao dio leksikona, čak je dodao ime u rječnik, " rekao je producent Kevin King. Potražite li «Rambo» u rječniku, piše: vojna agresija. Pojednostavljeno, to je dobro protiv zla. Ugnjetavač protiv ugnjetavanog.
Izopćenik protiv društva.»
Tijekom dodijele uloga mjesnim glumcima i postavljanja stotine statista za snimanje filma "John Rambo," , filmska ekipa otkrila je da čak i tajlandske i burmanske izbjeglice znaju za Ramba. "Pitao sam ih: Jeste li čuli za Ramba?, odgovorili su: «Da, da.» «Vrlo ga dobro poznaju." rekao je tajlandski casting director Pasiri 'Noiy' Pana. "Pitao sam neke Burmance i oni su rekli da su gledali taj film u svojim selima i domovima. Skrivali su se i gledali «Ramba» "Ima nešto u svima nama što žudi da smjesta uništimo zlotvore i ljude koji nam se suprotstavljaju.» rekao je glumac Paul Schulze, koji portretira liječnika i misionara,
Michaela Burnetta. »Rambo utjelovljuje individualca koji trijumfira iako je u nevjerojatno nepovoljnom položaju. Vjerujem da je Rambo postao međunarodno poznat lik zahvaljujući tome što ga je glumio jedini čovjek koji ga je uopće mogao glumiti. To je
Sylvester Stallone i on unosi konstantnu surovost u taj lik, što je neosporno.
»
U posljednjem desetljeću, kroz akcijske filmove provlači se znanstvena fantastika i događaju se u alternativnim svjetovima i stvarnostima. Vještice se bore protiv čarobnjaka, super junaci sa super moćima bore se protiv kiborga, robota i svemirskih čudovišta. Drugi popularni akcijski filmovi često pokazuju high-tech pljačke ili kibernetičke zločine izvedene oružjem sa specijalnim efektima i takvim vozilima.

"Razlika između Ramba i super junaka, osim činjenice da je Rambo ljudski lik koji proživljava stvarne događaje iz života, jest etička razina odmazde. Rambova agresija nije nadljudska.» rekao je producent Kevin King. "Ona je ljudska, okrutna i stvarna. On je žrtva društvene nepravde i posjeduje vještinu i sposobnost uzvraćanja kada je izazvan.»
Glumac Rey Gallegos portretira buntovnog veterana Zaljevskog rata koji je postao plaćenik, Diaza. Vjeruje da Rambo predstavlja prototip muškarčeva putovanja.
"Meni je posve jasno da Rambo sadrži tri vrlo bitna faktora u životu muškarca, koja jednostavno ne možete zaobići. Borba u kojoj se mora boriti, putovanje koje ne može izbjeći i ljubav koju mora ponovno zadobiti. Njegov lik pati od gubitka svih tih triju stvari. Svatko tko gleda ovaj film, automatski se uvuče u priču, jer svi mi želimo to putovanje, tu bitku i ženu koju treba spasiti. Rambo je temeljni izraz za to.»


Sam Stallone vidi Ramba kao lik kojega je jednostavno shvatiti. "Lik Ramba vraća se do onog mitskog čovjeka koji je odabran da obavi posao koji ne želi, ali je rođen da to učini. « rekao je scenarist, redatelj i glavna zvijezda filma. "Rambo ostavlja dojam pravičnosti koju je jednostavno shvatiti. Dobro je dobro, a loše je loše. Zlo treba biti kažnjeno, a slabi moraju biti zaštićeni. To se doista vraća na priče uz koje smo odrastali, na mitologiju o dobru i zlu.»


Post je objavljen 06.03.2008. u 00:36 sati.