Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO zabrinut zbog nizozemskog filma

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer osvrnuo se sa zabrinutošću na proteste protiv filma nizozemskog radikalnog desničara Geerta Wildersa. Radi se o parlamentarnom zastupniku Slobodarske stranke koji je snimio provokativni film u kojem se Kur'an, sveta knjiga islama, izjednačuje s Hitlerovim Mein Kampfom i naziva se inspiracijom za netoleranciju, ubojstva i teror.

Nizozemske vlasti već su upozorile Wildersa na štetu koju može 15-minutni film napraviti i zabranile da se film prikaže na državnoj televiziji. Wilders je, međutim, već najavio prikazivanje na nekim privatnim TV postajama, kao i na Internetu. Kritike na račun Nizozemske stigle su iz Irana i Pakistana, a sada se pobunilo i afganistansko stanovništvo. Nakon ubojstva nizozemskog redatelja Thea van Gogha i nemira zbog karikatura proroka Muhameda u jednim danskim novinama, ovo će biti još jedna mogućnost za eskalaciju prosvjeda i nasilja.

Upravo se nasilja prema NATO-ovim trupama boji Hoop Scheffer. "Ako se (trupe) nađu u borbi zbog filma, tada se brinem zbog toga i izražavam svoju zabrinutost", rekao je glavni tajnik u televizijskom intervjuu. U nedjelju, 2. ožujka, prosvjednici su zauzeli ulice Mazar-i-Sharifa. Spalili su nizozemske zastave i pozvali na povlačenje nizozemskih trupa iz misije ISAF. Također zahtjevaju od afganistanskih vlasti da zatraže odlazak Nizozemaca.

U Mazar-i-Sharifu nalaze se i hrvatske snage. Pod zapovjedništvom Sjever djeluje jedan Operativni mentorski tim za vezu (OMLT) te Namjenski organizirane snage pješaštva i osiguranja (TF). Ukupno u Mazar-i-Sharifu je 106 hrvatskih vojnika, ne računajući pojačanja koja stižu ove godine. Hrvatski kontigent se posebno istaknuo u tom dijelu Afganistana i zadobio je povjerenje stanovništva pa se nadamo kako se bijes ljudi neće odraziti i na naše postrojbe.

Vedran Obućina

Post je objavljen 03.03.2008. u 15:00 sati.