Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ZAHVALJUJUĆI VATROGASCU VLADI ŠOŠTARIĆ, SPAŠENA MATICA VATROGASNE ZAJEDNICE

GLINA
Piše:Tadija Odić

Maticu hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice iz polovice 19. stoljeća našao je i kupio Vlado Šoštarić na sajmu (buvljaku) u Jakuševcu.

Povijesni izvor
Tako je spašen vrijedan povijesni izvor, ne samo vatrogastva, jer je u tvrdo ukoričenu knjigu upisano 316 dobrovoljnih vatrogasna društava, kako se tada pisalo, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, koja su od 1884. do 1928. godine bila u sastavu Matice hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice.

- Uvezana knjiga bila je na prljavu stolnjaku prostrtu na zemlji, kako se to izlaže na buvljaku. Sreća da sam je uočio među izloženim starim razglednicama, fotografijama i drugim knjigama. Prodavač mi je rekao da je odbačenu Maticu našao u smeću. Nakon cjenkanja, knjigu sam kupio za sto kuna i odnio kući, na sigurno.

U drugim zemljama ovakve knjige čuvaju u arhivima i muzejima. Samo kod nas se može dogoditi da ovakva vrijednost završi u smeću i od propadanja bude spašena zahvaljujući slučaju - kaže Vlado Šoštarić.

Članovi Matice
Listajući Maticu nalazimo i vatrogasna društva iz Sisačko-moslavačke županije. Dobrovoljno vatrogasno društvo u Glini pristupilo je Hrvatsko-slavonskoj vatrogasnoj zajednici 17. svibnja 1884., društvo iz Dubice član je od 1894., iz Jasenovca od 1895., kutinsko od 1891. godine, iz Ludine 1901., Novske 1896. godine, Popovače 1894., Petrinje 1889. godine, Siska 2. lipnja 1876. godine, Sela 1893. godine, Sunje 1897. godine, Vrginmosta, današnjega Gvozda, od 1905., Kostajnice i Letovaniće 1909., Gušće, Topolovca i Martinske Vese 1910. i Dvora 1928. godine.

Vlado Šoštarić vatrogasac je više od 40 godina. Dostigao je najviši časnički čin, koji dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica. O njegovoj vezanosti uz vatrogastvo govori i nadimak Kanader, po kojem je poznatiji nego po imenu i prezimenu.

- Uz opće povijesno značenje, nalaz Matice posebno je važan za društva s područja zahvaćenih Domovinskim ratom, kojima je uništena dokumentacija. Sad imaju pouzdan pokazatelj svojega postojanja i točan datum učlanjenja u Maticu hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice - kaže Vlado Šoštarić - Kanader. Večernji List

Post je objavljen 27.02.2008. u 16:19 sati.