Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Brain fitness - Lumosity site

Već odavno imam ideju o tome kako bi bilo fora imati neki softver koji će pomagati u tome da se poboljšaju mentalne sposobnosti. Npr. neka igra koja će nam omogućavati da kroz igru postajemo, pojednostavljeno rečeno, pametniji. Pozitivno je to što već postoji softver iza kojeg stoje takve tvrdnje. Dapače, u zadnje vrijeme ga je sve više i više.

Teorija koja stoji iza takvog softvera je sljedeća: naše kognitivne sposobnosti mogu se podijeliti na komponente. Kao što je i naša fizička snaga zapravo kombinacija snage raznih grupa mišića, tako se pristupa i mozgu - kao jednoj velikoj nakupini "mišića" koji se vježbom mogu dalje razvijati. U reakciji na podražaje iz okoline, mozak se konstantno mijenja fizički - kroz broj neurona i kroz broj veza među njima - to se zove neuroplastičnost - i ako znamo kako utjecati na mozak, možemo utjecati i na to da neuroplastičnost radi nama u korist, tj. da se poboljšava generalni brain fitness mozga.

Brzina obrade informacija, radna memorija, sposobnost pažnje, kognitivna kontrola su među temeljnim mentalnim komponentama, barem ako je suditi po siteu Lumosity. To je site koji je upravo posvećen brain fitnessu i ima dizajnirane igre tako da utječu na navedene komponente.

Ono što mi se sviđa kod tog sitea:
- njihove igre su zabavne i da ne uzimaju puno vremena
- postoji program rada, tj. plan treninga
- postoji sustav bodovanja i praćenja napretka za svaku od igri tako da osoba može vidjeti koliko je napredovala
- prvih 15 dana je besplatno, pa osoba može vidjeti da li joj se to sviđa ili ne. (kasnije se plaća 7$ mjesečno)

Ono što mi se ne sviđa je to da ne mogu znati sa sigurnošću da li to stvarno funkcionira ili ne. No opet, dok god mi je ovoliko zabavno, čak i da ne funkcionira nije mi toliko bitno. Na siteu postoji materijal o istraživanjima koja se provode o učinkovitosti Lumosity programa, kao i popis znanstvenika koji sudjeluju u njegovom razvoju - pa ako to nekome to nešto znači, može pogledati.

Sustav bodovanja (bpi) kaže da je 1000 bpi značajan rezultat, a maksimalan rezultat je 1250. Prosjek je između 400 i 1000. Ako ovako nastavim napredovati kroz maksimalno dva mjeseca ostvariti ću maksimalan rezultat na svim igrama (osim word bubbles - nemam dovoljno poznavanje engleskog jezika da bih to mogao). Iako se na njihovom siteu kaže da je 1000 značajan rezultat, mogu iz svog iskustva reći da nije nešto teško doći do tog rezultata - i vjerujem da svatko prosječan inteligentan to bi uspio kroz dva - tri mjeseca svakodnevne vježbe.
Ono što se kaže na tom siteu je da treba redovito vježbati i to i činim - svaki dan cca. 10 minuta; za sada slijedim njihov program.

Lumosity nije jedini site koji se je posvetio brain fitnessu, ali je za sada jedini kojeg sam išao ozbiljnije isprobati. Ako po putu budem naišao i na neki drugi meni zanimljiv, moguće da ću pisati o njemu na ovom blogu. One koje interesira ova tematika, preporučam i Sharp Brains - tu se piše dosta o brain fitnessu, daju se savjeti, popisi istraživanja i sl.

Zaključak: ako se želite malo zabaviti preporučam. Ako vam se čini da to vrijedi isprobati i da bi tu možda nešto moglo biti od toga, također preporučam. yes
Ako smatrate da su to gluposti, onda ne preporučam. nono

Ovdje možete vidjeti i moje rezultate i popis igara koje sam do sada igrao.


Post je objavljen 19.02.2008. u 13:35 sati.