Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lolekibolek2

Marketing

Valentinovo...

Za početak svima sretno Valentinovo!!
valentinovo


Povijest Valentinova ogrnuta je misterijom. Postoje razna objašnjenja o nastanku ovog blagdana, a većina njih povezana je sa imenom Sv. Valentina.

Prema jednom od tumačenja, blagdan Valentinova vuče svoje korijene iz svečanosti pastira imena Luperkalije, a koja se održavala u starom Rimu. U ranim danima Rimskog Carstva, divlji vukovi lutali su po obližnjim šumama i narod je pozvao jednoga od svojih bogova, Lupercusa, da vukove drži što dalje od ljudi i da štiti njihova stada. Zahvaljujući tom događaju, narod je 15. veljače počeo održavati festival u čast ovog zaštitnika stada od vukova, a istovremeno je taj blagdan postao i slavljenje dolaska proljeća (naime, po tadašnjem kalendaru s početkom veljače zaista je i započinjalo proljeće). Tijekom tog blagdana odvijala se jedna simpatična ceremonija. Ispisivala su se imena djevojaka na komadiće papira koji su presavijeni i stavljeni u duboki vrč, nakon čega su ih mladi momci izvlačili. Ona djevojka čije je ime neki mladić izvukao, trebala je postati njegova "draga". Ovaj običaj, za koji se pretpostavlja da je originalni izvor Valentinova, kasnije je dobio ime po jednom potpuno drugom događaju.

love

Prema legendi, Valentin je bio vrlo poštovan svećenik u Rimu koji je živio u 3. stoljeću u Rimskom carstvu i odlikovao se mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Tada je na vlasti bio Car KIaudije II. Gotski, koji je zaključio da su neoženjeni muškarci puno bolji vojnici od onih koji imaju supruge i djecu. Stoga je car zabranio da se mladi muškarci žene. Ovu su odluku poštivali svi svećenici, ali Valentin se nije s time slagao te je potajno nastavio vršiti tajne obrede vjenčanja za mlade ljude. Kada je car otkrio što je Valentin učinio, naredio je da ga se pogubi. Valentin je pogubljen na dan 14. veljače. Nedugo nakon njegove smrti proglašen je svecem, a papa Gelasius je godine 496. proglasio 14. veljače danom Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

Love___

Jedan drugi izvještaj mlađega datuma spominje da je na mučenikovu grobu papa Julije I. dao sagraditi baziliku. Nju je kasnije pregradio i obnovio papa Teodor. Pisani spomenici VII. stoljeća spominju da je bila prekrasno urešena. Svečev se blagdan slavio već za vrijeme pape Grgura Velikog. Narod ga zaziva u pomoć kod očnih bolesti, padavice i u drugim potrebama sve tamo od ranog srednjeg vijeka.

Prema jednoj legendi, Valentin je bio taj koji je poslao prvu Valentinsku poruku. Naime, legenda kaže da se Valentin u vrijeme kada je bio u zatvoru zaljubio u mladu djevojku koja ga je posjećivala a koja je možda bila kćer jednog od tamničara. Valentin je navodno prije svoje smrti ovoj djevojci napisao pismo koje je potpisao "od tvoga Valentina" što je izraz koji se danas često upisuje na Valentinske čestitke.

love


JOŠ NEKE ZANIMLJIVOSTI
~Na obali Admanskog mora u provinciji Trang parovi iz Indije, Japana, Koreje i Tajlanda vjenčaju se pod vodom! Parovi-ronioci izmijenjuju prstene potpisujući vodootporne bračne ugovore.

marriage


~Amerikanci, nakon Majčina dana, na Valentinovo kupuju najviše cvijeća. Radi toga se Valentinovo svrstava u jedan od najvažnijih poslovnih dana u godini za tisuće cvjećara, proizvođače slatkiša, pa čak u zadnje vrijeme i za draguljare. Pokušajima da profitiraju od Valentinova u posljednjih su se nekoliko godina priključili i hoteljeri, pa danas mnogi hoteli na Valentinovo nude parovima posebne popuste, ili recimo - besplatan šampanjac u hotelskoj sobi.



Hvala na komentarima!!!! Pussa!!!


Post je objavljen 14.02.2008. u 23:03 sati.